Alus švyturys
5 (100%) 1 vote

Alus švyturys

Istorija

Apie daryklą

Lietuvoje nuo seniausių laikų buvo paplitęs paprotys per šventes namuose virto alaus nunešti giminėms ir artimiausiems kaimynams. Todėl alus Lietuvoje visuomet buvo šiltų santykių ir draugystės simbolis.

Kai 1784 metais pirklys J.W. Reincke Klaipėdoje įsteigė pirmąją pramoninę alaus daryklą, jo laukė neabejotina komercinė sėkmė. Ši sėkmė seniausią Lietuvoje alaus daryklą “Švyturys” lydi jau 220 metų.

Pirmąjį medalį – apdovanojimą už verdamo alaus kokybę ir skonį – “Švyturio” aludariai gavo dar 1883 metais. Nuo tada ši darykla gavo gausybę įvairiausių apdovanojimų. Garbingiausiais laikomi “Švyturio Ekstra” alui 2001 m. Pasaulio alaus čempionate (JAV) suteiktas aukso medalis („Dortmunder“ kategorija), Pasaulio alaus taurės (JAV) sidabras 2000 metais („Dortmunder/European Export“ kategorija) ir 2002 metais “Švyturio Baltijos” alaus iškovota Pasaulio alaus taurės (JAV, Aspenas) bronza („Marzen/Octoberfest“ kategorija).

Ir mūsų dienomis “Švyturio” alus laikomas ne tik geriausiu Lietuvoje gaminamu alumi (96 % respondentų, „AC Nielsen“ tyrimai), bet ir Lietuvos gaminiu, vertu nacionalinio pasididžiavimo (83% respondentų, „AC Nielsen“ tyrimai).

„Švyturio“ istorija

Seniausia veikianti darykla Lietuvoje

1784-ieji Klaipėdoje buvo įsimintini metai. Tą žiemą audros buvo stiprios kaip niekada, o vasara – tokia karšta, kokios dar niekas nebuvo regėjęs. O svarbiausia – klaipėdiečiams pabodo vežti vokišką alų iš Tilžės ir jie nusprendė pasigaminti savo. Tokį, kokiu galėtų didžiuotis visas pamarys. Tokį, kokiu galėtų pavaišinti iš tolo atvykstančius pirklius ir prie gero alaus bokalo geresnį sandėrį sudaryti.

Šio verslo ėmėsi tikras pamario krašto patriotas Klaipėdos pirklys Rainkė (J.W.Reincke). Šis stambaus sudėjimo išvaizdus vyriškis buvo ne koks paprastas prekeivis. Jo sena giminė jau visą šimtmetį plukdė laivus po visą Baltijos jūrą. Jo giminės herbe puikavosi jūrinis erelis – narsios jūreivystės simbolis. Šis simbolis papuošė ir naujos alaus daryklos emblemą. Jis liko „Švyturio“ herbe iki šių dienų.

Klaipėdietiškas Rainkės alus buvo toks populiarus, kad visame pajūryje vienas po kito pradėjo dygti bravorai. Bet jie negalėjo pasiūlyti tokio gero alaus kaip Rainkės. Puikiu skoniu ir kokybe su pirmuoju klaipėdietišku alumi varžytis galėjo nebent kitas iškilus pamario krašto aludaris Teodoras Proisas (Theodor Preuss). Kartą abu vyrai susėdo prie alaus bokalo ir nusprendė, kad nėra reikalo konkuruoti ir kad galima dirbti kartu. Dvi bendrovės susijungė ir naujoji alaus darykla tapo neprilygstamu krašto aludarių lyderiu.

„Švyturio” epochos pradžia

Po karo atstatytoje „Švyturio” alaus darykloje alus pradėtas virti 1946 metais. Iš pradžių jis buvo pilstomas tik į statines ir vežamas į Klaipėdos krašto barus. 1950 metais įmonėje buvo įrengta pilstymo į butelius linija, kuri, augant Klaipėdos alaus paklausai, buvo nuolatos keičiama galingesne.

1960 metais „Švyturio” specialistai sukūrė „Baltijos” alaus receptą. Šis alus tapo „Švyturio” gaminamo alaus grupės flagmanu. 1973 metais „Švyturys” vienas pirmųjų Lietuvoje pradėjo gaminti pasterizuotą alų. Per 1975 metus „Švyturys” išvirė jau 2,76 mln. dekalitrų alaus.

„Švyturio” kilimo dešimtmetis

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, „Švyturys” buvo reorganizuotas į akcinę bendrovę. Beveik visos akcijos priklausė įmonės darbuotojams, kurie ryžosi įmonės pelną panaudoti jos pertvarkymui. Nuo 1995 metų „Švyturio” alus pradėtas pilstyti į 30 ir 50 litrų statinaites (kegus) ir netrukus tapo vienu populiariausių baruose ir restoranuose pilstomu alumi. 1996 metais buvo pastatyta tuo metu alaus pramonėje pati moderniausia filtravimo sistema.

„Carlsberg” atėjimas į Lietuvą

Puikūs įmonės finansiniai rodikliai, jos gaminamo alaus populiarumas Lietuvoje skatino užsienio investuotojų susidomėjimą. 1999 metų pavasarį įmonės kontrolinį akcijų paketą įsigijo Danijos bendrovė „Carlsberg A/S”, viena didžiausių alaus gamybos kompanijų pasaulyje. Atsižvelgdamas į Lietuvos įmonės pasiekimus, Danijos investuotojas nepakeitė „Švyturio” veiklos ir gaminamo alaus. „Carlsberg” pasidalino savo ilgamete patirtimi, atnaujino įmonę, padidino gamybos pajėgumus, pakėlė darbuotojų kvalifikaciją.

„Carlsberg” siejo daug vilčių su šia investicija – pirmąja koncerno investicija Rytų Europoje – ir šios viltys pasiteisino. “Carlsberg” prezidentas Nilsas Andersenas (Nils S. Andersen) yra sakęs: „Aš labai patenkintas “Švyturio” veiklos rezultatais, kurie gerokai pranoko mūsų lūkesčius ”.

“Švyturio” ir “Utenos alaus” daryklos susijungė į AB “Švyturys-Utenos alus” 2001 metų gruodį. 2003 metų vasarį AB “Švyturys-Utenos alus” buvo reorganizuota į UAB “Švyturys-Utenos alus”.

Šiuo metu koncernas “Carlsberg Breweries” įmonę “Švyturys-Utenos alus” valdo per holdingo kompaniją “Baltic Beverages Holding” (BBH).

BBH akcijas lygiomis dalimis (50 % ir 50%) valdo “Carlsberg Breweries” ir Didžiosios Britanijos alaus rinkos lyderis “Scottish & Newcastle”.

Tarptautinis pripažinimas

“Švyturys” pirmasis iš Lietuvos alaus daryklų pasiekė
aukščiausią tarptautinį pripažinimą.

“Švyturio” tarptautiniai apdovanojimai:

2000 birželis „Švyturio Ekstra“ Pasaulio alaus taurė (World Beer Cup, New York, USA) Sidabro apdovanojimas, „Dortmunder/European Export“ kategorija

2001 lapkritis „Švyturio Ekstra“ Pasaulio alaus čempionatas (World Beer Championship, USA) Aukso medalis, „Dortmunder“ kategorija

2002 birželis „Švyturio Baltijos“ Pasaulio alaus taurė (World Beer Cup, Aspen, Colorado, USA) Bronzos apdovanojimas, „German Style Marzen/Octoberfest“ kategorija

Tarptautinis pripažinimas “Švyturio” aludariams padėjo smarkiai padidinti savo produkcijos eksportą. Šiuo metu “Švyturio“ alus eksportuojamas į didžiausias pasaulyje alaus rinkas – Jungtines Amerikos Valstijas, Kanadą, Didžiąją Britaniją, Airiją, Rusiją.

Bendra informacija

„Švyturys“ – seniausia veikianti alaus darykla Lietuvoje, įkurta dar 1784 metais. Per kelis šimtmečius šios Klaipėdos daryklos gaminamą alų pamėgo ne tik pajūrio, bet ir visos Lietuvos gyventojai.

„Švyturio“ aludarių meistriškumas pirmuoju aukso medaliu buvo įvertintas dar 1883 metų Klaipėdos tarptautinėje verslo mugėje, o antruoju – 1927 metų Lietuvos ūkio parodoje Klaipėdoje.

„Švyturys“ 1998 metais pirmasis Lietuvoje pasiryžo iš esmės pertvarkyti gamybą pagal pasaulinius kokybės standartus. Tai padėjo sukurti ir pradėti gaminti alų, atitinkantį pasaulinius kokybės reikalavimus ir tuo pačiu išsaugojusį tikro lietuviško alaus savybes.

Būtent tada ir buvo sukurta nauja „Švyturio“ alaus šeima, kurioje šiandien – jau aštuonios alaus rūšys. Kiekviena jų pajėgi įtikti net patiems išrankiausiems alaus mėgėjams.

Sunku patikėti, bet šiandien kiekviena nauja alaus rūšis gimsta ne šaltame rūsyje, ne karščiu tvoskiančiame virimo ceche, ne įvairių menzūrėlių pilnoje laboratorijoje, o baltame technologo kabinete ant balto popieriaus lapo. Kiekvienas naujo alaus skonio ir aromato niuansas, kiekviena unikali savybė pirmiausia atsiranda kaip paprastų skaičių stulpelis.

„Švyturio“ alus unikalus ir tuo, kad tai, ko gero, vienintelis alus Lietuvoje, sukurtas moters. „Švyturio“ alaus daryklos vyriausioji technologė Džuljeta Armonienė sako, kad, kurdama kiekvieną naują rūšį, rikiuodama popieriuje skaičius, ji liežuvio galiuku jau jaučia būsimojo gėrimo skonį.

Šiuo metu Jūs matote 30% šio straipsnio.
Matomi 1052 žodžiai iš 3467 žodžių.
Peržiūrėkite iki 100 straipsnių per 24 val. Pasirinkite apmokėjimo būdą:
El. bankininkyste - 1,45 Eur.
Įveskite savo el. paštą (juo išsiųsime atrakinimo kodą) ir spauskite Tęsti.
SMS žinute - 2,90 Eur.
Siųskite sms numeriu 1337 su tekstu INFO MEDIA ir įveskite gautą atrakinimo kodą.
Turite atrakinimo kodą?
Po mokėjimo iškart gausite atrakinimo kodą, kurį įveskite į laukelį žemiau:
Kodas suteikia galimybę atrakinti iki 100 straispnių svetainėje ir galioja 24 val.