Amerikiečių nacionalinė virtuvė
5 (100%) 1 vote

Amerikiečių nacionalinė virtuvė

AMERIKIEČIŲ NACIONALINIAI VALGIAI20-to amžiaus pradžioje prasidėjo iš principo nauja amerikiečių kulinarijos

raida.

Labiausiai tas procesas pasijautė po pirmo pasaulinio karo.

20-tas amžius Amerikoje pasižymėjo ypatingai didele žmonių migracija į šią

šalį. Ir visuose išsivysčiusiuose Amerikos pramoniniuose miestuose iškilo

uždavinys greito ir nenutrūkstamo aptarnavimo, maitinimo srityje, žmonių

masėms. Tuo labiau maisto tiekimas praktiškai buvo reikalingas ištisą parą:

pietų prtraukoms, kai dirbama buvo dviem, trim pamainom. Šios sąlygos labai

įtakojo ir paliko sąvitą braižą amerikiečių kulinarijoje. Tuo metu, kai

kaimo vietovės mažėjo, o miestai plėtėsi, labai sumažėjo produktų, kuriuos

tiekdavo kaimo vietovės. Tai labai atsiliepė valgių specifikai, kuria

pasižymėjo nacionalinė amerikiečių virtuvė, kuriai buvo būdinga didesnis

produktų kiekis, bei reikalinga daugiau laiko gaminimui. Senoji restoraninė

virtuvė, kuri buvo pritaikyta ponų aptarnavimui, nebegalėjo aprūpinti

didžiųjų naujų gyventojų masių paruoštais maisto patiekalais, nes virtuvės

įranga nabeatitiko kulinarinių-techninių standartų. Rasti išeitį iš

padėties padėjo tik tai, kad reikėjo imtis gerokai supaprastintos, bet

greitos, pigios, griežtai standartinės serijinės maisto gamybos. Nauja

kryptis amerikiečių kulinarijoje, buvo pavadinta racionalia. JAV tai

prasidėjo dar 19-amžiaus pradžioje, ir iš ten pasklido į išsivysčiusias

Europos šalis. Tokio maisto gaminimo esmė buvo tokia, kad pagal žaliavas ir

gaminimo principus, maistas turėjo būti lengavai gaminamas ir į jo sudėtį

įeiti pusfabrikačiai, sukomplektuoti taip, kad juos valgyti galima būtų

šaltus arba lengvai pašildytus. Taip buvo atrasta sprendimo išeitis- tai

buvo greitas ir minimumą išlaidų reikalujantis didžiųjų žmonių masių

aprūpinimas maisto produktais.

Racionalioje amerikiečių virtuvėje pagrindiniais produktais tapo:

konservai, dešriniai gaminiai, sumuštiniai ir paruošti gėrimai(dažniausiai

šalti):viskis, alus, kokteiliai, sultys.Ir tik kai kurie karšti greito

paruošimo patikalai, patogūs dėl standartinių porcijų ir kainų, įeidavo į

valgiaraščio menių, tai: kotletai, sardelės, kiaušinienė ir kava. Arbata,

kuri reikalavo įpatingo užplykimo ir ilgesnio paruošimo nebepatekdavo į

tuos greito paruošimo patieklų standartus, o jei ir būdavo ruošiama, tai

būdavo labai prastos kokybės, todėl greitai buvo išstumta iš raciono. Taip

ir daugelis produktų, kurie nebeatitiko naujųjų standarų buvo išstumti iš

valgiaraščių. Taip po truputi buvo užmiršti senieji nacionaliniai

amerikiečių patiekalai.

Einant laikui maisto gaminimo taisyklės nebebuvo tokios griežto, tačiau JAV

vis daugėjo ir tapdavo populiarios tos nacionalinės virtuvės, kurios savo

meniu turėdavo patiekalų, kurie pagal savo standartus galėjo konkuruoti su

racionaliaja virtuvę dėl gaminimo ir žaliavų pigumo.

Konkurujančių nacionalinių virtuvių sąraše pirmąją vietą užemė italų

virtuvė- su savo įžymiaja pica, makaronų patiekalais(spageti, makaronai,

vermišelis, revioli..), taip pat kiniečių ir japonų virtuvės. Visų pirmą

dėl nepakeičiamų ryžių, kurių skonį galima įvairiai keisti panaudojus

įvairiausius prieskonius, bei padažus. Kita priežastis buvo ta, kad vyravo

nacionalinis karštų patiekalų(ypač sriubų) paruošimo būdas: greitas

ruošimas iš išanksto paruoštų produktų: išvirtos mėsos, paukštienos žuvies,

daržovių su karštu vištienos, žuvies arba daržovių sultiniu. Taip pat labia

populiarūs buvo konservuoti produktai: ančių marinuoti kiaušiniai,

kalmarai, trepangos, sojų pastos, jūrų kopūstai..) Toks apribotas kelių

nacionalinių virtuvių asortimentas tapo būdigas didžiosios Amerikos

nacionalinei virtuvei.

Tokiu būdu, didžiosioji Amerikos nacionalinė virtuvė ( kurios gyvavimo

faktą daugelis istorikų ir etnografų apskritai neigia…), yra pati

artimiausia mūsų laikmečiui, labiausiai pritaikyta žmonių gyvenimo tempui

ir reikalavimams. Ji artima šiuolaikiniam žmogui ne pagal skonį, bet pagal

dvasią ir psichologiją: ji greita paruošti, dinamiška, nepretenzinga, gal

labiau net primityvi, nesuteikia daug rūpesčių. Jokia kita šalis visame

pasaulyje neįtakojo maitinimo principams, kaip būtent JAV. Ji pralenkė net

Prancūziją, kurios įtaka neginčijimai patvirtinta visame pasaulyje ir

kuri, savo virtuve parodė kitoms šalims, kaip iš tam tikrų produktų galima

sukurti kulinarinio meno kurinį, nepriklausomai nuo išleistų pinigų ir

laiko.

Tačiau Jungtinės Valstijos įnešė kažką neįprasto- koncepciją. Pagal šią

koncepciją, iš bet kokio neapdoroto produkto, pagal racionalinę metodiką,

galimą pagaminti arba paruošti patiekalus, kurie būtų pigūs ir savo skonio

savybėmis įtiktu maksimaliam žmonių skaičiui.

Hamburgeriai, hot-dogai arba ketčupas- neįpatingai išradingas

kulinarinės fantazijos vaisius, tačiau jais galima pasisotinti ir jiems

pagaminti reikia minimalaus laiko. Pateikti pavyzdžiai, tai kukli, tačiau

charakteringa iliustracija amerikiečių virtuvei. Jei išsikelti tikslą ir

nuosekliai bandyti nupasakoti, ką būtent ant stalo pateikia šeimininkės

savo namiškiams platybių zonoje tarp Kanados ir Meksikos sienų, tai

tikslaus atsakymo rasti nepavyktu.

Į JAV suplūdę viso pasaulio atstovai turėdavo didelį kiekį nuosavų ir

originalių savo šalies receptų, kurie gyvuoja ir iki šių laikų, nebent yra

susikryžmine su juos priglaudusios šalies patiekalais. Tačiau tuo tarpu

kiekviena etninė grupė pasirūpino ir apie tai, kad Naujame Pasaulyje turėtu

tuos produktus, kuriuos buvo įpratusi naudoti. Ir kadangi visos

penkiasdešimt valstijų papuola į įvairias ir skirtingas klimato juostas,

tai praktiškai čia galima atrasti visus augalus ir gyvunus tinkančius

maisto gamybai.

Be to , kiekvienam naujam migrantui tekdavo pačiam pasirūpinti savo

pragyvenimu, todėl jie pradėjo veisti galvijus ir auginti žemės ūkio

Šiuo metu Jūs matote 30% šio straipsnio.
Matomi 912 žodžiai iš 2999 žodžių.
Peržiūrėkite iki 100 straipsnių per 24 val. Pasirinkite apmokėjimo būdą:
El. bankininkyste - 1,45 Eur.
Įveskite savo el. paštą (juo išsiųsime atrakinimo kodą) ir spauskite Tęsti.
SMS žinute - 2,90 Eur.
Siųskite sms numeriu 1337 su tekstu INFO MEDIA ir įveskite gautą atrakinimo kodą.
Turite atrakinimo kodą?
Po mokėjimo iškart gausite atrakinimo kodą, kurį įveskite į laukelį žemiau:
Kodas suteikia galimybę atrakinti iki 100 straispnių svetainėje ir galioja 24 val.