Bulvių valgiai
5 (100%) 2 votes

Bulvių valgiai

112131

ĮŽANGA

Lietuvoje bulvės laikomos antrąja duona, nes mūsų kasdieninis meniu retai be jų apsieina. Centrinėje ir Rytų Europoje bulvės yra vienas svarbiausių maisto produktų. Geri kulinarai gali paruošti bulves keliais šimtais būdų. Bulvių patiekalai yra ir kavinių bei restoranų valgiaraščiuose, todėl tikslinga bulvių patiekalais plačiau pasidomėti.

Į Europą bulvės buvo atvežtos iš Amerikos. Bulvių kulinarinio meistriškumo pradininkas yra prancūzas Parmantje (1737-1813), kuris 1785 m. šv. Liudviko dieną atvyko į Versalio rūmus su puokšte bulvių žiedų ir kraitele bulvių. Karalius Liudvikas XVI vieną bulvės žiedą įsisegė sau į atlapą, kitu žiedu papuošė karalienės šukuoseną ir įsakė nuo tos dienos karališkoje virtuvėje ruošti bulvių patiekalus. Nuo to laiko prancūzai stengiasi pranokti vienas kitą, kurdami naujus bulvių valgių receptus. Tarptautiniuose valgiaraščiuose dauguma bulvių patiekalų rašomi prancūziškai.

Lietuvoje nuo seno verdamos skanios bulvių sriubos, kepami tarkuotų bulvių blynai, kugelis, vėdarai, o svečiai vaišinami cepelinais. Tai daugiausia paprasti, pigūs, nereikalaujantys nei daug darbo, nei papildomų brangių produktų valgiai.

Kitose šalyse, pvz. Prancūzijoje, Anglijoje, JAV, Kanadoje, bulvės nėra svarbiausia daržovė, o tik viena iš jų. Todėl dauguma pasaulinės virtuvės receptų būna brangesni ir reikalauja iš šeimininkių daugiau laiko, užtat patiekalai kur kas įdomesni, gražesnės išvaizdos.

BULVIŲ MAISTINĖS SAVYBĖS

Bulvės – skanus, pigus, vertingas maisto produktas. Jose yra daug krakmolo, daugiau negu kviečiuose, rugiuose, ryžiuose ar grikiuose. Krakmolas ir cukrus sudaro apie 15-20 procentų bulvių masės, todėl bulvės suteikia sotumo jausmą, jas gerai įsisavina organizmas. Bulvės yra beveik du kartus koloringesnės už morkas, tris kartus – už kopūstus, keturis karus – už pomidorus. Bet jose tris kartus mažiau kolorijų negu kvietinėje duonoje, penkis karus – negu cukruje, dešimt kartų – negu lašiniuose.

Kai kas bijo valgyti bulvių, kad nepastorėtų. Baimintis nevertėtų, nes viena didelė bulvė suteikia tiek pat kalorijų, kiek ir nedidelis obuolys, apelsinas arba pusė greipfruto. O juk nuo šių vaisių papilnėti niekas nebijo.

Bulvės žmogaus mityboje svarbios ir kaip vitamino C šaltinis.Rudenį ką tik nukastų bulvių 100 g yra apie 20-25 mg vitamino C, po 6 mėnesių lieka 15 mg, o vėlyvą pavasarį lieka apie 10 mg vitamino C, t.y. ne mažiau kaip geruose obuoliuose.

Bulvėse yra ir kitų žmogaus organizmui reikalingų medžiagų – baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų A, B. kalio, kalcio druskų, 300-400 g bulvių patenkina apie ¼ žmogaus paros geležies poreikio, o 200 g yra visos paros askorbinės rūgšties norma.

Baltymų bulvėse palyginti nedaug – apie 2 proc., bet 1 kg bulvių jų yra tiek kiek 100 g neriebaus sūrio, 90 g neriebios mėsos, 250 g duonos, 1,5 kg kopūstų, 12 kiaušinių.

Dėl šių vertingų maistinių savybių bulvėse yra nepakeičiamas produktas mūsų virtuvėje, taip pat tinka dieniniam maistui. Daugiau turėtų valgyti žmonės sergantys širdies ir kraujagyslių, skrandžio ir žarnyno ligomis, kurių sutrikusi medžiagų apykaita. Pusė stiklinės bulvių sulčių, išgertų pusvalandį prieš pietus, pagerina virškinimą, normalizuoja žarnyno veiklą.

MIŠRAINĖS IR UŽKANDŽIAI

Mišrainėms tinka nelabai krakmolingos bulvės. Jas reikia virti neskustas ir lupti atvėsusias.

Bulvės bus skanesnės, išvirtos nedideliame vandens kiekyje, įdėjus šaukštą margarino. Kad bulvės nesukristų, virti reikia ant silpnos ugnies, įlašinus kelis lašus acto ir pridėjus daugiau druskos. Išvirusias perlieti šaltu vandeniu, kad būtų lengviau lupti.

Bulvių mišrainės gali būti ruošiamos su mėsa, žuvimi, rūkytais gaminiais, daržovėmis, grybais. Mišraines tinka puošti dešros, kumpio, agurko, pomidoro, virto kiaušinio griežinėliais. Salotų galima pridėti į išskobtus saldžiuosius pipirus, pomidorus, agurkus arba patiekti ant salotų lapų.

Majonezą, įvairius padažus ant mišrainių užpilti ne anksčiau kaip 30 minučių prieš patiekiant į stalą.

Bulviu ir agurkų salotos

600g bulvių

400g agurkų

1 obuolys

1 svogūnas

2 šaukštai citrinos sulčių

5 šaukštai grietinės

laiškinių česnakų

druskos

Bulvės su lupenomis išverdamos. Agurkai ir bulvės susmulkinami. Obuolio odelė nulupama, išimami sėklalizdžiai ir susmulkinami. Svogūnas nulupamas ir susmulkinamas. Supilamos citrinos sultis ir viskas gerai išmaišoma. Poto sudedama grietinė ir vėl išmaišoma. Patiekiant apibarstoma smulkintais laiškiniais česnakais.

Bulvių mišrainė

1,5 kg bulvių

4 rauginti agurkai (apie 150g)

250g šviežių agurkų

400g rūgščių obuolių

150g svogūnų

Padažui:

400g majonezo

150g grietinės

2 šaukštai vyno acto

2 susmulkintos skiltelės česnako

truputi maltų kmynų

1 šaukštelis cukraus

druskos, pe

Bulves išvirti su lupenomis ir supjaustyti kubeliais. Agurkus ir obuolius aplupti ir taip pat supjaustyti kubeliais. Svogūnus supjaustyti kuo smulkiau. Ruošiant padažą visus produktus maišyti iš eilės, kol gausime vientisą masę. Užpilti padažą ant daržovių ir viską gerai išmaišyti.

§ Kiaulpienių ir bulvių salotos.

Bulves išvirti, atšaldyti, nulupti ir supjaustyti
griežinėliais. Kiaulpienių lapus nuplauti, susmulkinti, truputį įpjaustyti svogūno, sudėti į salotinę, paskaninti prieskoniais ir mediniu šaukštu viską sutrinti. Galima įdėti krienų ir pomidorų padažo. Kad padažo būtų daugiau, įpilti rūgpienio arba citrinų sultimis parūgštinto vandens. Bulves ir kiaulpienes sudėti į salotinę, įberti petražolių, laiškinio česnako, pipirnės ir išmaišyti.

SRIUBOS

Bulvių sriubos – maistingos, sočios ir nebrangios. Joms virti tinka daržovių, kruopų nuoviras, mėsos sultinys, į jas galima dėti įvairių daržovių, grybų, kruopų. Kaip pagrindinis patiekalas galėtų būti valgoma tiršta, su mėsa, subproduktais ar ankštinėmis daržovėmis išvirta bulvių sriuba. Kad ji būtų sotesnė ir maistingesnė, galima įpilti pieno, grietinėlės, grietinės, įdėti gabalėlį riebios mėsos, dešros, rūkytų lašinių, sūrio, uždaryti miltais, kruopomis, kiaušinio tryniu.

Kad sriuba būtų skanesnė, į ją įdedamas lauro lapas, keli pipirų grūdeliai, petražolių, salierų, kas sriubai išvirus išgriebiama. Prieskoniai (malti pipirai, mairūnai, gelsvės, kmynai, česnakai, pomidorų padažas,tarkuotas lydytas sūris) ir druska dedami baigiant virti.

Išvirtą bulvių sriubą reikia valgyti tuoj pat, nes ją laikant suyra vitaminas C. Kad sriuba būtų biologiškai vertingesnė, prieš patiekiant į ją reikia įberti susmulkintų krapų, petražolių, svogūnų laiškų.

Kleckynė

1 kg žalių bulvių, 3-4 virtos bulvės, 1 l pieno, 1 l vandens.

Bulves nuskusti, smulkiai sutarkuoti ir išsunkti. Virtas bulves sumalti, sugrūsti ir sudėti į tarkę, įberti druskos ir gerai išminkyti. (Į tešlą galima įdėti ir aguonų.)

Į vandenį supilti pieną, užvirinti ir sudėti iš bulvių tešlos padarytus mažus, apvalius kukulius. Baigiant virti įberti druskos (pagal skonį). Kai kurios šeimininkės kukulius išverda vandenyje, jį nupila ir užpila pienu, po to atvirina.

Žemaitijoje ši sriuba itin paplitusi. Ją dažniausiai verda vakarienei.

Bulvienė su morkomis ir porais

2 porcijoms: 0,5 l liesos mėsos nuoviro, 480 g skustų bulvių, 100 g morkų, 100 g porų, 20 g augalinių riebalų, 30 g grietinės (10% riebumo) arba balto jogurto, 2 valg. Šaukštai smulkintų petražolių, didelis svogūnas, pagal skonį druskos.

Supjaustytos bulvės išverdamos dalyje nuoviro, tada sugrūdamos į tyrę. Pridedama 15 min. sūriame vandenyje pavirtas, kubeliais supjaustytas morkas bei porus. Supilamas likęs pašildytas nuoviras, įmaišoma grietinė arba jogurtas. Suberiamas kapotas svogūnas, pakeptas riebaluose iki gelsvumo. Patiekiama sriuba apibarstoma petražolėmis.

Bulvių sriuba su pievagrybiais

500 g bulvių

1 l daržovių sultinio

250 g pievagrybių

1 svogūnas

0,5 stiklinės grietinės

2 šaukštai sviesto

1 šaukštas miltų

1 lauro lapas

2 grūdeliai kvepiančiųjų pipirų

1 šaukštas smulkintų petražolių

druskos, pipirų

Bulves nuskusti, nuplauti, supjaustyti, užpilti verdančių sultiniu, įdėti lauro lapą, kvepiančių pipirų ir virti 10 min. Pievagrybius nuplauti ir supjaustyti griežinėliais. Į karštą keptuvę įdėti sviesto ir susmulkintą svogūną,truputi pakepinti ir sudėti supjaustytus grybus, kepti 12 -15 min. Tada įdėti šaukštą miltų, išmiašyti ir dar truputi pakepinti. Paskui visą keptuvės turinį supilti į puodą kur yra bulvės ir dar virti 15 min. Sriubą užbalinti grietine, paskaninti druska ir pipirais.

ANTRIEJI PATIEKALAI

Antriesiems patiekalams tinka virtos, keptos, bulvės su įvairiais priedais ir padažais, įvairūs troškiniai ir apkepai, įdarytos bulvės, tradiciniai cepelinai, plokštainai ir vėdarai, tarkuotų ir virtų bulvių blynai ir kt. Bulvės troškinamos žalios arba virtos kartu su svogūnu, česnaku, įvairiais prieskoniais, sūriu, mėsa, rūkytais gaminiais.

Bulvių apkepai kepami su mėsos, daržovių, kiaušinių, sūrio įdaru, užpilami grietine, grietinėle, įvairiais padažais, puošiami džiūvėsiais, tarkuotu sūriu, pakepintais avižiniais dribsniais.

Įdarytos bulvės reikalauja daugiau darbo. Jos valgomos su daržovių garnyru.

Retesni bulvių valgiai – bulvių pica, sufle, kebabas, ragu, šventinis kugelis, cukinijos apkepas, su slyvomis troškintos bulvės.

Pikantiškos bulvės

0,5kg bulvių

8 šaukštai tarkuoto sūrio

1 stiklinė pieno

2 kiaušiniai

žiupsnelis muskato riešuto

druskos, pipirų

žalumynų

Išplakite kiaušinius, supilkite į juos pieną ir vėl išplakite. Tada įdėkite 5 šaukštus tarkuoto sūrio ir muskato riešuto, pasūdykite ir papipirinkite. Nuskustas bulves supjaustyti plonais griežinėliais ir sudėti į kepimo formą ar keptuvę, prieš tai ją sutepti sviestu. Sudėtas bulves užpilti gautu skysčiu ir ant viršaus užbarstyti likusiu sūriu. Dedame į orkaite ir kepame. Prieš patiekiant papuošiame žalumynais.

Bulvių – cukinijų apkepas

600g bulvių

200g cukinijos

200g virtos dešros

200g grietinėlės

75g lydyto sūrio

druskos, pipirų, muškato riešuto

Bulves nuskusti.Nuvalyti cukinijas, supjaustyti griežinėliais. Supjaustyti ratukais dešrą, viską sudėti sluoksniais į riebalais išteptą formą. Išplakti grietinėlę. Į grietinėlę sudėti tarkuotą lydytą sūrį, druską, pipirus, muškato riešuto. Viską užpilti ant viršaus. Kepti orkaitėje 40-45 min. 200C temperatūroje.

Virtos bulvės su
graikinių riešutų

2 skiltelės česnako

1 šaukštas vyno acto

1 nedidelis svogūnas

Šiuo metu Jūs matote 50% šio straipsnio.
Matomi 1681 žodžiai iš 3356 žodžių.
Siųskite sms numeriu 1337 su tekstu INFO MEDIA (kaina 0,87 €) ir įveskite gautą kodą į laukelį žemiau:
Kodas suteikia galimybę atrakinti iki 100 straispnių svetainėje ir galioja 24 val.