Genetiskai modifikuoti produktai
5 (100%) 1 vote

Genetiskai modifikuoti produktai

TURINYS

Įvadas………………………………………………………………………………………………………………………3

Kas yra GMO?………………………………………………………………………………………………………….4

Genetiškai modifikuotas maistas…………………………………………………………………………………5

Vartotojų nuomonė……………………………………………………………………………………………………9

Genetinio modifikavimo nauda………………………………………………………………………………..10

Išvados……………………………………………………………………………………………………………………12

ĮVADAS

“Biotechnologijos” terminas apibrėžiamas įvairiai, tačiau dažniausiai turimi omenyje bet kurie būdai panaudojantys gyvus organizmus produktams gaminti, augalams ar gyvūnams pagerinti ar specialios paskirties mikrobams sukurti. Todėl biotechnologija turi ryšį su daugeliu su maistu susijusių disciplinų, pvz.:

veislininkyste,

maisto ir raugų fermentavimu,

fermentų technologija,

sudedamųjų dalių ir priedų gamyba panaudojant gyvus organizmus,

biosensoriais ir analizės metodais,

biologiniu atliekų ir šalutinių produktų perdirbimu.

Labai prasiplėtus mūsų žinioms apie DNR ir genų vaidmenį gyvuose organizmuose ir išsivysčius šių genų pakeitimo metodams 1970-iais, biotechnologijoje įvyko revoliucija. Šiandien genetinės technologijos yra sparčiausiai auganti biotechnologijos sritis, kurios įtaka maisto gamybai, aplinkos technologijoms ir sveikatos sektoriui vis didėja.

Nežiūrint į tai, kad genų modifikavimas, ar kitais žodžiais tariant, genų inžinerija (GI) turi ilgą istoriją, šių dienų vartotojai labai įtartinai žiūri į “naujas technologijas”, kurios pritaikomos maisto gamyboje. Dėl su etika ir su rizika susijusių priežasčių, vartotojams dažnai nepatinka šiuolaikiškos biotechnologijos skverbimasis į maisto gamybą, tuo tarpu iš esmės jiems priimtinos tos pačios technologijos, taikomos medicinos ir aplinkosaugos srityse. Įdomu pažymėti, kad kai kurių genų inžinerijos būdų taikymas yra lengviau priimtinas, lyginant su kitais priklausomai nuo to, kokią naudą gauna vartotojai. Taip pat, vertinant visuomenės nuomonę, reikia pasakyti, kad laikmetis nėra labai palankus GM maistui: tokios problemos kaip kempinligė, nagų ir snukio liga sudrebino vartotojų pasitikėjimą oficialiomis priemonėmis, kurios turėtų užtikrinti visuomenės saugą. Toks nepasitikėjimas paskatino Europos Sąjungą pasiūlyti naujas direktyvas ir įstatymus siekiant užtikrinti geresnį GM maisto ar maisto produktų, kuriuose yra genetiškai modifikuotų ingredientų, susekamumą. Tinkamai paženklinus, vartotojai yra informuojami ir jie gali laisvai pasirinkti produktus  genetiškai modifikuotus ar ne.

Taip pat dėl vartotojų susirūpinimo genetiškai modifikuotais maisto produktais, ES tyrimų direktoratas suteikė paramą daugiau kaip 5 dideliems moksliniams projektams, skirtiems išsamiai tirti vartotojų požiūrį. Be to, keli ES finansuojami projektai šiuo metu bando surasti naujus ir pigesnius būdus, kaip aptikti ir identifikuoti, ar GM ingredientai buvo panaudoti maisto produktuose.

KAS YRA GMO?

Maisto produktai, kuriuose yra, arba kurie sudaryti iš genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) yra priskiriami GM-maistui.

GMO – tai genetiškai modifikuotas organizmas; gali būti augalas, bakterija ar gyvūnas, kurio genetinė sudėtis buvo pakeista, taikant genų inžineriją.

Genų inžinerijos būdu pagaminama nauja genetinė medžiaga, kurios nesusidaro spontaniškai natūraliu rekombinacijos ar kryžminimo būdu. Genetinės modifikacijos metu paprastai DNR dalis iš vieno organizmo perkeliama kitam; tai galima atlikti naudojant ir negiminingas rūšis, pvz., perkelti augalų genus gyvūnams ir atvirkščiai.

Chromosomos – tai ląstelės branduolių genetinės struktūros, kuriose yra genai ir kurios gali save pakartoti.

Genai – tai funkciniai chromosomų vienetai, turintys baltymų susidarymo paveldimus kodus. Nuo genų sudėties organizme priklauso to organizmo savybės.

DNR – tai dezoksiribonukleino rūgštis; molekulė, kuri užkoduoja ląstelės genetinę informaciją.

“Modernioji biotechnologija”, “rekombinantinė DNR technologija” (rDNR-technologija) ir “genų inžinerija” tai terminai, plačiai vartojami kalbant apie genetinį modifikavimą. Daugmaž jie reiškia tą patį: genų perkėlimą iš vienos vietos į kitą. Žemės ūkio ir maisto srityje, genų modifikavimas buvo daugiausiai atliekamas siekiant sumažinti nuostolius ir gamybos kaštus, o pastaruoju metu taip pat pagerinti maisto kokybę, pvz., jo skonį ir su sveikata susijusias savybes. Maisto pramonė taip pat labai domisi galimybėmis, kurias atveria transgeniniai mikroorganizmai, tokie kaip bakterijos ir mielės: jie gali būti panaudoti sūrių, jogurto, vyno, duonos ir mėsos gamybose, siekiant pagerinti jų skonio ir tekstūros savybes.

GENETIŠKAI MODIFIKUOTAS MAISTAS

Nauji genetiniai metodai, sukurti per paskutinius 30 metų (1 lentelė) yra pagrįsti didėjančiomis žiniomis apie daugelio gyvų ląstelių
(DNR struktūras) ir baltymų ar fermentų, kuriuos jos gamina, genomą. Be to, mes išmokome, kaip pakeisti genus fermentiniais metodais ir perkelti bei ekspresuoti genus į pasirinktą organizmą (1-2 pav.). Taigi, mes galime vis labiau pagreitinti naujų ir pagerintų kultūrų selekciją ir introdukuoti visiškai naują genetinę informaciją, pvz., iš bakterijų į gyvūnus ar augalus.

1 lentelė. Genetiškai modifikuoto maisto istorijos faktai

1953 Aprašyta DNR struktūra

1968 Fermentiniai metodai, kuriais galima iškirpti ar įjungti DNR / genus (restrikcijos fermentai ir ligazės) ir gauti rekombinantines DNR

1973 Metodai, kuriais galima perkelti genus/DNR į ląsteles

1990 Pirmoji ES direktyva skirta GM maisto produktams

1995 Pirmojo GM maisto  pomidorų komercializavimas JAV

1995 Išaiškintas pirmojo organizmo genomas

1996 ES įteisintas GM sojos

1997 ES įteisinti GM kukurūzai

1997 Naujų maisto produktų ES direktyva

1998 Laikinai nutraukti ES lauko bandymai su GM kultūromis

2000 Išaiškinta apytiksliai 40 genomų

2001 Išaiškintas žmogaus genomas

2002 Turi būti priimtos ES direktyvos dėl GM maisto produktų įteisinimo, saugos įvertinimo, susekamumo ir ženklinimo



1 pav. Baltymų sintezė

(šaltinis: Tarptautinis gyvenimo mokslų institutas – ILSI)

2 pav. Agrobacterium natūraliai užkrečia kai kurių rūšių augalus ir įveda į juos naują DNR. Biologai naudoja specialiai paruoštas Agrobacterium formas, skirtas genetiškai modifikuoti augalus (šaltinis: ILSI)

Galima modifikuoti augalo geną (pvz., rapsų sėklas) ir gauti galutinį produktą be genetinių modifikacijų (paminėtu atveju, rapsų aliejų). Tokiais atvejais augalų genai modifikuojami siekiant pagerinti auginimo savybes (pvz., atsparumą pesticidams), tačiau po tokių augalų perdirbimo galutiniame produkte (aliejuje) GMO nepasilieka.

Šiuo metu Jūs matote 32% šio straipsnio.
Matomi 898 žodžiai iš 2770 žodžių.
Peržiūrėkite iki 100 straipsnių per 24 val. Pasirinkite apmokėjimo būdą:
El. bankininkyste - 1,45 Eur.
Įveskite savo el. paštą (juo išsiųsime atrakinimo kodą) ir spauskite Tęsti.
SMS žinute - 2,90 Eur.
Siųskite sms numeriu 1337 su tekstu INFO MEDIA ir įveskite gautą atrakinimo kodą.
Turite atrakinimo kodą?
Po mokėjimo iškart gausite atrakinimo kodą, kurį įveskite į laukelį žemiau:
Kodas suteikia galimybę atrakinti iki 100 straispnių svetainėje ir galioja 24 val.