Indų virtuvė
5 (100%) 1 vote

Indų virtuvė

TURINYS

ĮVADAS 3

INDŲ VIRTUVĖ 4

PRIESKONIAI 5

TAIP VALGOMA INDIJOJE 5

GĖRIMAI 5

DĖL SKONIO NESIGINČIJAMA 5

VEDŲ KULTŪRA 6

VEDŲ FILOSOFIJA 6

KELETAS SVERBESNIŲ PATARIMŲ, KAIP TEISINGAI MAITINTIS 6

VIRTUVĖS REIKMENYS 7

IŠVADOS IR SIŪLYMAI 8

JEI NORITE PARAGAUTI VEGETARINIŲ PATIEKALŲ 8

LITERATŪRA 9

Įvadas

Lietuviai nuo seno domėjosi Indijos tautos tradicijomis, dar Vydūnas, savo raštuose nurodęs bendras indų ir lietuvių sąsajas, skatino vegetarizmą ir sveiką gyvenimo būdą. Vieni mūsų tautiečiai dievina indišką maistą, kiti nė paragauti jo nenori, taigi abejingų jam išties nėra. Pastaruoju metu domėjimasis Indija ypač išaugo, yra susikūrusi ne viena draugija, klubas. Vis daugiau lietuvių nori pamatyti šią šalį ne kaip paprasti turistai, o suvokti jos dvasingumo esmę, į nedalomą visumą sujungiančią visą žmogaus gyvenimą – pradedant malda, kiekvienu poelgiu, santykiu su aplinkiniais, maitinimosi tradicija. Lietuvius žavi prigimtinis indų gebėjimas filosofiškai žvelgti į savo gyvenimą, būti tarsi nepriklausomiems nuo buities nepatogumų ir džiaugtis kiekviena akimirka.

Indų virtuvė

Ypatingo džiaugsmo indams teikia valgymas. Maistui net skurdžiausiai gyvenančioje šeimoje skiriama daug dėmesio, mat ir paprasčiausius ryžius galima pagardinti tokia daugybe čia pat augančių prieskoninių žolelių, vaisių ar daržovių, kad patiekalas įgaus vis kitokį skonį.

Indiškas maistas pirmiausia patraukia akis, paskui uoslę ir pagaliaus – skonį. Akis džiugina namuose kepta duona, įvairių formų ir spalvų saldumynai, sriuba bei daržovės, papuoštos citrinos skiltelėmis ir šviežios kalendros lapais. Uoslę maloniai dirgina prieskonių bei šviežių produktų kvapai, o skonį džiugina aštrių bei švelnių patiekalų deriniai.

Papasakoti apie indų virtuvę taip pat sunku, kaip ir apskritai papasakoti apie šią tautą. Šiaurės Indija iš esmės skiriasi nuo Vidurio ar Pietų Indijos, o ir tarpiniuose jos regionuose įvairovė ir margumynas – kaip Indijos moters apdaro. Ir vis dėlto Indijos virtuvės paslaptis – subtilus įvairių uždarų ir prieskonių derinimas. Daugelis uždarų paruošiami iš anksto, ir jais gardinami įvairūs patiekalai. Taip indai iš anksto pasiruošia česnakų, imbierų, migdolų, anakardžių riešutų, žaliųjų ar raudonųjų paprikų, papajų, mėtų pastų, sugrūsdami arba sutrindami sudėtines dalis iki vientisos masės. Tokia pasta laikoma hermetiškuose indeliuose vėsioje vietoje. Kai kurios jų gali nepakeisti skonio beveik mėnesį.

Vieningos indų virtuvės kaip tokios ir nėra. Įvairiose vietovėse ji skirtinga. Tai nulemia klimatas ir religinės dogmos. Dauguma indusų – griežti vegetarai, kai kurie visai nevalgo kiaušinių arba žuvies, o pasitenkina tik vaisiais ir daržovėmis. Pagrindiniai maisto produktai paprasti: ryžiai, kruopų košės, jogurtas, daržovės, vaisiai. Kepama čia su kokoso aliejumi arba lydytu buivolių pieno sviestu. Ypatinga žavesį indiškai virtuvei suteikia prieskoniai. Nors jie ir aštraus skonio, bet vis dėlto truputį švelnesni nei, negu mes įsivaizduojame.

Milijonai indusų nepažįsta tikrosios indiškos virtuvės, sauja ryžių jiems dažniausiai būna visos dienos maistas. Toli gražu ne kiekvienas gali valgyti daugiau, negu kartą per parą.

O juk indiška kulinarija – viena tobuliausių ir seniausių. Kasdien indų virėjai trina prieskonius, maišo juos su vandeniu, gamina pastą. Tai beveik ritualas. Neveltui indai mano, kad gaminti valgį – tai dievo žmonėms įkvėptas menas.

Indijoje valgoma daug ryžių, tačiau mėgstami ir specialiai kepami paplotėliai. Dažniausiai jie kepami tanduri krosnyse. Tanduri krosnys – tai panašu į statinę, kurios vidus padengtas storu molio sluoksniu. Statinė statoma ant ugnies, kai molis įkaista, paruošti paplotėliai tiesiog lipdomi ant molio sienelių ir kepami. Šie paplotėliai valgomi su antraisiais patiekalais ar kaip užkandis su karštomis daržovėmis ar kitais aštriais įdarais iš pipirų, imbiero bei kitų prieskonių mišinio. Beje, Indijoje išties mėgstami paplotėliai, jie kepami ne tik iš miltų, ryžių, bet ir iš žuvų, lęšių.

Vegetarams Indijoje tikras rojus, čia jie gali būti pavaišinti iš panyros su prieskoniais paruoštu ir orkaitėje iškeptu kepsniu, daržovių korma (daržovių ir anakardžių riešutų troškiniu) ar avižinių miltų kukuliais su aštriu jogurto padažu. Visą skonių puokštę indų virėjas gali išgauti ruošdamas žirnelių, žiedinių kopūstų, baklažanų ar grybų patiekalus. Žuvies ir mėsos mėgėjams čia taip pat siūloma aštrūs įvairių skonių kepsnių ir troškinių. Tiek žuvis, tiek mėsa, dažniausiai vištiena, prieš ruošiant marinuojama sultingame prieskonių mišinyje. Ypač populiari viščiuko tikka – tai ant žarijų kepti aštrūs viščiuko krūtinėlės gabalėliai. Dažnai ant iešmų iš maltos mėsos kepami kebabai. Aišku, visa tai patiekiama su prieskoninėmis žolėmis ir labai dažnai su anakardžių riešutais.

Šiuo metu Jūs matote 37% šio straipsnio.
Matomi 801 žodžiai iš 2182 žodžių.
Peržiūrėkite iki 100 straipsnių per 24 val. Pasirinkite apmokėjimo būdą:
El. bankininkyste - 1,45 Eur.
Įveskite savo el. paštą (juo išsiųsime atrakinimo kodą) ir spauskite Tęsti.
SMS žinute - 2,90 Eur.
Siųskite sms numeriu 1337 su tekstu INFO MEDIA ir įveskite gautą atrakinimo kodą.
Turite atrakinimo kodą?
Po mokėjimo iškart gausite atrakinimo kodą, kurį įveskite į laukelį žemiau:
Kodas suteikia galimybę atrakinti iki 100 straispnių svetainėje ir galioja 24 val.