Maisto priedai ir jų rūšys
5 (100%) 1 vote

Maisto priedai ir jų rūšys

Kas yra maisto priedai?

Maisto priedai – šių dienų atradimas. Jau nuo senų laikų, siekdami apsaugoti maistą nuo gedimo ar pagerinti jo skonį. Žmonės naudojo valgomąją druską, actą, salietrą, įvairias augalinės kilmės medžiagas.

Šiandien, kai vis mažiau maisto gaminama namuose, vartotojai pageidauja, kad parduotuvėse būtų kuo didesnis skanių , saugių, sveikų maisto produktų pasirinkimas prieinamomis kainomis.

Sparčiai vystantis maisto pramonei, į rinką pateikiama vis daugiau paruoštų vartoti maisto produktų, plečiantis tarptautinei prekybai, didėja atstumai nuo gamintojo iki vartotojo, augant vartotojų susidomėjimui sveika mityba, didėja mažo kaloringumo produktų poreikis. Visos šios aplinkybės reikalauja prailginti produktų tinkamumo vartoti trukmę, apsaugoti juos nuo gedimo, suteikti patruklią prekinę išvaizdą, pageidaujamą skonį, kvapą, spalvą ar kitas savybes, taip pat išlaikyti produktų kokybę juos gabenant ir laikant…

Visus šiuos tikslus įmanoma pasiekti tiktai naudojant naujas maisto technologijas, kuriose svarbų vaidmenį atlieka tam tikros medžiagos, vadinamos maisto priedais.

Kas yra tie maisto priedai?

Lietuvos teisės aktuose maisto priedas apibūdinamas kaip medžiaga, kuri nėra vartojama kaip atskiras maisto produktas ir kaip tipinė maisto produktų sudedamoji dalis, neatsižvelgiant į tai, ar ji turi mitybinę vertę, ar jos neturi, ir kuri sąmoningai įdėta į maisto produktus dėl technologinių tikslų (gamybos, perdirbimo, apdorojimo, pakavimo, gebenimo ar laikymo) tampa pati ar jos dariniai tokių maisto produktų sudėtine dalimi.

Gamintojai maisto priedus naudoja ne tik dėl technologinių, bet ir dėl ekonominių tikslų – jų naudojimas sumažina maisto produktų savikainą, padeda konkurencinėje kovoje, didina pelną, kadangi leidžia sutrumpinti gamybos prosecą, brangias sudedamąsias dalis pakeisti pigesnėmis: cukrų – saldikliais, mėsą – baltyminiais pakaitalais, pateikti į prekybą nesezoninių ir naujų gaminių, o svarbiausia – pailginus tinkamumo vartoti trukmę, ženkliai sumažėja nuostoliai dėl maisto gedimo.

Kokias funkcijas atlieka maisto priedai?

Pagal pagrindinę funkciją maisto priedai skirstomi į šias grupes:Dažikliai – maistui suteikia arba sugrąžina prarastą apdorojant ar laikant spalvą, ją suintensyvina ir padeda išlaikyti.

Konservantai – prailgina tinkamumo vartoti trukmę, padeda apsaugoti maistą nuo mikroorganizmų (bakterijų, pelėsių, mielių) sukeliamo gedimo ar apnuodijimo. Antioksidatoriai – prailgina tinkamumo vartoti trukmę, apsaugo maistą nuo gedimo, kurį sukelia oras (oksidacija) – riebalus nuo apkartimo,nemalonaus kvapo, šviežius vaisius ar daržoves nuo spalvos pasikeitimo (patamsėjimo). Emulsikliai – padeda sudaryti ir išlaikyti dviejų ir daugiau nesimaišančių medžiagų (pvz., aliejaus ir vandens) pastovų mišinį maisto produkte. Tirštikliai – padidina klampumą, suformuoja ir išlaiko norimą maisto produkto konsistenciją. Stingdikliai – suteikia maistui žele pavidalą. Stabilizatoriai – palaiko vienodą medžiagų pasiskirstymą maisto produkte (neleidžia išsisluoksniuoti), išlaiko ar sustiprina spalvą. Aromato ir skonio stiprikliai – sustiprina esamą maisto skonį ir (arba) aromatą. Rūgštys – suteikia maistui rūgštų skonį, padeda išskirti anglies dvideginį kildymo medžiagose, veikia kaip konservantai. Rūgštingumą reguliuojančios medžiagos – padeda reguliuoti maisto rūgštingumą ar šarmingumą ir išgauti norimą skonį, išlaikyti spalvą. Lipnumą reguliuojančios medžiagos – mažina maisto produktų dalelių galimybę sulipti vienai su kita. Modifikuoti krakmolai – maistiniai krakmolai, kurių viena ar kelios charakteristikos pakeistos chemiškai apdorojant, naudojami kaip tirštikliai, stabilizatoriai, užpildai. Saldikliai – neturinčios cukraus medžiagos, suteikiančios maistui saldų skonį, žmogaus organizme neperdirbamos ir beveik neišskiria energijos. Tešlos kildymo medžiagos – medžiagos, kurios išskiria dujas ir padidina tešlos tūrį. Medžiagos nuo putojimo – padeda išvengti putojimo ar jį sumažinti. Glajinės medžiagos – suteikia maisto produkto paviršiui blizgesį arba sudaro apsauginę valgomą dangą. Emulsinimo druskos – užtikrina vienodą riebalų ir kitų komponentų
pasiskirstymą sūryje. Miltų apdorojimo medžiagos – pagerina kepinių kokybę ir išvaizdą (spalvą).

Kietikliai – suteikia vaisiams ir daržovėms stangrumą, trapumą arba, sąveikaudami su stingdikliais, sukelia ar sustiprina stingimą Drėgmę išlaikančios medžiagos – apsaugo produktus (pvz., džiovintus vaisius) nuo sudžiūvimo, neutralizuoja žemą drėgnį turinčio atmosferinio oro poveikį. Užpildai – medžiagos, išskyrus orą ir vandenį, kurios padidina produkto tūrį, beveik nedidindamos energinės vertės. Paprastai naudojami dietinių produktų gamyboje arba pakeičia brangias sudėtines dalis. Suslėgtosios dujos – dujos, išskyrus orą, padedančios išstumti produktą iš indelio (aerozoliai). Pakavimo dujos – sandarioje pakuotėje pakeičia orą ir apsaugo produktą nuo oksidacijos. Putų medžiagos – užtikrina vienodą dujų pasiskirstymą skystuose ir kietuose maisto produktuose.

Ženklinimas

Visus maisto priedus, panaudotus gaminant maistą, gamintojas privalo nurodyti maisto produkto etiketėje.Ženklinti maisto priedus galima dviem būdais:

– nurodyti grupės pavadinimą pagal pagrindinę atliekamą funkciją ir priedo pavadinimą, pvz., “antioksidatorius askorbo rūgštis”;

arba

– nurodyti grupės pavadinimą pagal pagrindinę atliekamą funkciją ir E numerį, pvz., “antioksidatorius E300”.

Maisto priedai, kurie yra genetiškai modifikuoti organizmai, turi jų savo sudėtyje ar yra iš jų pagaminti, turi būti papildomai paženklinti žodžiais “genetiškai modifikuotas”.

Ženklinti maisto priedus E numeriu yra žymiai patogiau, kadangi jis suprantamas visomis kalbomis, daug trumpesnis už pavadinimą, kuris dažnai vartotojui nieko nepasako (pvz., “heksametilentetraminas” arba E 239; “propan-1,2-diolio alignatas” arba E 405; “hidroksipropilmetilceliuliozė” arba E 464 ir pan.) ir pagal jį nesunku identifikuoti maisto priedą.

Kuomet maisto priedas etiketėje nurodomas pavadinimu, jo buvimą parodo grupės pavadinimas (dažiklis, konservantas, užpildas ir pan.).

Kai kurie maisto priedai gali atlikti keletą funkcijų, pvz., sieros dioksidas (E 220) gali atlikti konservanto arba antioksidatoriaus funkciją ir gali būti nurodomas “konservantas E 220” arba “antioksidatorius E 220”. Tokiais atvejais už teisingą grupės pavadinimo nurodymą atsakingas gamintojas.

Maisto priedų vartojimo problemos

Nors maisto priedų naudojimas griežtai kontroliuojamas, vartotojams nuolat iškyla klausimų dėl jų poveikio sveikatai.

Per daug baimintis dėl maisto priedų nevertėtų, nes moksliškai dar niekas neįrodė, kad būtent jų vartojimas sukelia įvairias ligas.

Pagal galimą žalą sveikatai maisto priedai tarp penkių pagrindinių rizikos veiksnių užima paskutinę vietą. Didesnę žalą žmonės patiria dėl mikrobinės maisto taršos, netinkamos ir nesubalansuotos mitybos, aplinkos užterštumo sąlygojamos maisto taršos, natūralių toksinų.

Gydytojai pastebi, kad anksčiau dėl mikrobinės taršos buvo gana dažni apsinuodijimai varške, grietine ir mėsos gaminiais vien todėl, kad nenaudota jokių priedų. Dabar tokių apsinuodijimų pasitaiko retai – dažniausiai dėl higienos reikalavimų nesilaikymo namie. Alergines reakcijas dažniau sukelia natūralūs produktai (pienas, kiaušiniai, kviečiai) negu maisto priedai.

Daugelis maisto priedų yra organizmo toleruojami ir gali būti vartojami be apribojimų.

Tai: natūralūs maisto priedai – acto rūgštis (E 260), pieno rūgštis (E 270), obuolių rūgštis (E 296), askorbo rūgštis arba vitaminas C (E 300), lecitinai (E 322), citrinų rūgštis (E 330), pektinas (E 440), tirštinimo medžiagos, gaminamos iš augalų: agaras (E 406), karageninas (E 407), saldžiųjų ceratonijų derva (E 410), guaro derva (E 412), dažikliai: kurkuminas (E 100), chlorofilai (E 140), karotenai (E160 a), burokėlių raudonasis (E 162), paprikų ekstraktas (E 160c), karamelės spalvos (E 150) ir daugybė kitų.

Šiuo metu Jūs matote 32% šio straipsnio.
Matomi 1153 žodžiai iš 3592 žodžių.
Peržiūrėkite iki 100 straipsnių per 24 val. Pasirinkite apmokėjimo būdą:
El. bankininkyste - 1,45 Eur.
Įveskite savo el. paštą (juo išsiųsime atrakinimo kodą) ir spauskite Tęsti.
SMS žinute - 2,90 Eur.
Siųskite sms numeriu 1337 su tekstu INFO MEDIA ir įveskite gautą atrakinimo kodą.
Turite atrakinimo kodą?
Po mokėjimo iškart gausite atrakinimo kodą, kurį įveskite į laukelį žemiau:
Kodas suteikia galimybę atrakinti iki 100 straispnių svetainėje ir galioja 24 val.