Maisto priedai
5 (100%) 1 vote

Maisto priedai

Maisto priedai – tai medžiagos, kurios nėra vartojamos kaip atskiri maisto produktai ar kaip tipiniai maisto produktų ingredientai ir kurios įdėtos į maisto produktus technologiniais tikslais pačios ar jų dariniai tampa tokių maisto produktų sudėtine dalimi.

Maisto priedai skirstomi į šias kategorijas:

• dažikliai;

• konservantai;

• antioksidantai;

• emulsikliai;

• emulsinimo druskos;

• tirštikliai;

• stingdančiosios medžiagos;

• stabilizatoriai;

• aromato ir skonio stiprikliai;

• rūgštys;

• rūgštingumą reguliuojančios medžiagos;

• lipnumą reguliuojančios medžiagos;

• modifikuoti krakmolai;

• saldikliai;

• tešlos kildymo medžiagos;

• medžiagos, slopinančios putojimą;

• glazūravimo medžiagos;

• miltų apdorojimo medžiagos;

• kietinimo medžiagos;

• drėgmę išlaikančios medžiagos;

• izoliuojančiosios medžiagos;

• fermentai;

• užpildai;

• stumiančiosios dujos;

• pakavimo dujos.

Įstatymai apibrėžia pagrindinius maisto priedų reikalavimus bei jų vartojimo kriterijus. Nustato teikiamų į rinką priedų ženklinimo reikalavimus. Nurodo, kad į rinką gali būti teikiami priedai, patenkantys į nustatytas kategorijas ir paženklinti kaip nustatyta reikalavimuose.

Saldikliai – tai medžiagos, neturinčios cukraus, tačiau suteikiančios maisto produktui saldų skonį. Jie vartojami maisto produktų gamyboje norint suteikti jiems saldų skonį arba kaip valgomieji saldikliai, jau paruošti vartoti. Saldikliai negali būti vartojami kūdikiams skirtuose produktuose. Taip pat direktyva pateikia leidžiamų teikti į rinką saldiklių, kurie gali būti parduodami vartotojams arba vartojami maisto produktų gamyboje, sąrašą. Nurodyta, koks saldiklis kokiame maisto produkte gali būti vartojamas. Nustato saldiklių ženklinimo reikalavimus.

Maisto dažikliai – tai medžiagos, suteikiančios maisto produktui spalvą ar ją atgaivinančios. Dažikliais laikomi preparatai, kurie sukuriami iš maisto produktų ir kitų natūralių medžiagų fiziniu ar cheminiu būdu išgaunant pigmentus su atitinkamomis maistinėmis ar aromatinėmis sudėtinėmis dalimis. Direktyva netaikoma: maisto produktams, džiovintiems ar koncentruotiems, kvapams, kurie susimaišę gamybos proceso metu nudažo arba aromatizuoja maistą; dažams, vartojamiems nevalgomosioms maisto produktų dalims dažyti. Pateiktas sąrašas leistinų vartoti maisto dažiklių bei sąrašas maisto produktų ir juose leistinų vartoti dažiklių, taip pat sąrašas maisto produktų, negalinčių turėti maisto dažiklių. Nustatyti mėsai žymėti leistini naudoti dažikliai bei leidžiami parduoti vartotojams maisto dažikliai. Nustatytas maisto dažiklių, vartojamų maisto produkto gamybai, ženklinimas.

Ekstrahentai – tai tirpikliai, kurie yra vartojami žaliavų, maisto produktų ar tų produktų ingredientams ekstrahuoti apdorojimo metu, vėliau yra pašalinami, bet kartais galutiniame maisto produkte ar maisto ingrediente gali likti technologiškai neišvengiamų tirpiklių ar jų darinių likučių.

Maisto priedais nelaikoma:

• medžiagos geriamajam vandeniui apdoroti;

• pektino turintys produktai iš džiovintų obuolių išspaudų ar citrusinių vaisių žievelių ar jų mišinio, apdorojant jį rūgštimis ir šarmais (skystasis pektinas);

• medžiagos, kurios sudaro kramtomosios gumos pagrindą;

• baltasis ar geltonasis dekstrinas;

• iškaitintas ar dekstrinuotas krakmolas, modifikuotas apdorojant rūgštimi ar šarmu;

• išbalintasis krakmolas;

• fiziškai modifikuotasis krakmolas;

• krakmolas, apdorotas amilolitiniais fermentais;

• amonio chloridas;

• kraujo plazma;

• valgomoji želatina;

• baltymų hidrolizatai ir jų druskos;

• pieno baltymai ir glutenas;

• amino rūgštys, išskyrus glutamo rūgštį, gliciną, cisteiną bei jų druskas, kurios neturi maisto priedų funkcijų;

• kazeinatai ir kazeinas;

• inulinas.

Maisto priedai gali padėti išlaikyti produktų kokybę ir išvengti mikrobinio gedimo (konservantai, antioksidantai, kt.), suteikti produktui tam tikrą konsistenciją ar struktūrą (tirštikliai, emulsikliai, stabilizatoriai, lipnumą reguliuojančios medžiagos, kt.), spalvą (dažikliai), skonį (rūgštys), taip pat padėti išsaugoti produktų kokybę gaminant, vežant ar laikant.

Kiekvienas maisto priedas turi savo cheminį pavadinimą ir žymimas E skaičiumi. Kai maisto priedas leidžiamas vartoti Europos Sąjungoje, jam suteikiamas E skaičius (maisto priedų tarpvalstybinis kodas). Visi Lietuvoje leistini naudoti maisto priedai yra nurodyti higienos normoje 53:1998 „Leidžiami vartoti maisto priedai”. Šioje normoje nurodyta kokius maisto priedus galima naudoti atskiroms maisto produktų grupėms bei kokiomis koncentracijomis.

Nustatant leistinas priedų koncentracijas maisto produkte, atsižvelgiama į medžiagas, siūlomas kaip maisto priedus, toksikologinius, biologinius bandymus, taip pat į rekomendacijas, nurodytas oficialiose Pasaulinės sveikatos organizacijos, Maisto kodekso komisijos ar Jungtinio maisto priedų ekspertų komiteto dokumentuose. Lietuvoje maisto pramonės įmonės naujų maisto priedų ar jų mišinių vartojimą turi suderinti su Respublikiniu mitybos centru.

Maisto priedų vartojimas maisto produktuose turi būti nekenksmingas vartotojų sveikatai. Taip pat draudžiama vartoti maisto
priedus nekokybiškai žaliavai ar gatavo produkto nepageidautinoms savybėms paslėpti.

Maisto priedų vartojimas ar jų vartojimo sąlygų pakeitimas yra leidžiamas tik tais atvejais, kai jie skirti vienam ar daugiau žemiau išvardintų tikslų, ir tik tada, kai šie tikslai negali būti pasiekiami kitomis ekonomiškai ir technologiškai prieinamomis priemonėmis.

Maisto priedų vartojimo tikslai:

• natūralių produkto savybių ir maistinės vertės išsaugojimas. Sumažinti mitybinę vertę įdėjus arba pašalinus kai kuriuos ingradientus arba sudėtines dalis leidžiama tik tuo atveju, kai maistas gaminamas vartotojų grupėms su specialiais mitybos poreikiais;

• maisto laikymo kokybės arba stabilumo padidinimas ar jo juslinių savybių pagerinimas, jei tai nekeičia maisto savybių, jo esmės ir kokybės, neklaidina vartotojo bei neturi neigiamo poveikio žmonių sveikatai;

• pagerinti paruošimo, apdirbimo ir kitų gamybinių procesų sąlygas, maisto produktų įpakavimą, gabenimą ir laikymą.

!!! MAISTO PRIEDŲ NEGALIMA NAUDOTI NAMUOSE GAMINANT MAISTĄ !!!

Maisto priedai turi būti nurodyti maisto produktų etiketėse. Įmonės, naudojančios maisto priedus, privalo vesti labai griežtą jų panaudojimo apskaitą ir neviršyti leidžiamų koncentracijų produkte.

Maisto priedų šaltiniai:

1. Augalinės prigimties maisto priedų pavyzdžiai:

a) tirštinimo medžiagos, gaminamos iš augalų ( guaro guma E412, karageninas E407, kt.);

b) rūgštys (obuolių rūgštis E296, citrinų rūgštis E330, kt.);

c) dažikliai (burokėlio raudonasis E162, gaminamas iš burokėlių sulčių, geltonas dažiklis kurkuminas E100, gaunamas iš geltonojo imbiero, paprikų ekstraktas E160c, chlorofilai E140, augalinė anglis E153, karamelės spalvos E150, karotinų mišinys, Beta-karotinas E160a, kt.);

d) kiti.

2. Modifikacijos būdu gautų maisto priedų pavyzdžiai:

a) modifikuotas krakmolas;

b) saldikliai (sorbitolis E420, manitolis E421);

c) kiti.

3. Sintetinių maisto priedų pavyzdžiai:

a) antioksidantai (butilhidroksinizolas E320, oktilgalatas E311, kt.);

b) saldikliai (sacharinas E954, ciklamatai E952, acesulfamas k E950, kt.);

c) konservantai (natrio benzoatas E211, natrio sulfitas E221, tiabendazolas E233, kt.);

d) dažikliai (tartrazinas E102, chinolino geltonasis E104, oranžiškai geltonasis S E110, azorubinas E122, kochinelas raudonasis E124, eritrozinas E127, kt.).

Lietuvoje leidžiamų vartoti maisto priedų sąraše yra 297 maisto priedai

Į mėsos gaminius dažniausiai dedami konservantai ir spalvos fiksatoriai natrio nitrito E250 ar kalio nitrito E249 ir valgomosios druskos mišiniai, rūgštingumą reguliuojančios ir drėgmę išlaikančios medžiagos (fosfatai E339-341, E450-452), konservantai (sorbo rūgštis E200 ir sorbatai E202-203), aromato ir skonio stiprikliai (glutamo rūštis ir glutamatai E620-625), kt.

Maisto priedai, tame tarpe ir natrio nitritas (žinomas kaip salietra), negali būti vartojamas namuose maistui gaminti dėl pavojaus perdozuoti. Nitritinė druska (natrio arba kalio nitrito druska, sumaišyta su valgomąja druska) nuo seno vartojama gaminant mėsos faršą, rūkytus mėsos gaminius. Toks mišinys pailgina gaminio vartojimo laiką, palaiko raudoną mėsos spalvą. Vartoti tokį mišinį leidžiama tik mėsos perdirbimo įmonėms ir cechams.

Įrodyta, kad, patekęs į žmogaus organizmą didelis nitritų kiekis (didesnis negu leidžiamas pagal higienos normą 53:1998 „Leidžiami vartoti maisto priedai”), sutrikdo galvos smegenų biosroves, pažeidžia endokrininių organų veiklą, daugelio fermentų aktyvumą. Nitritai organizme jungiasi su kraujo baltymu hemoglobinu ir sudaro methemoglobiną, kuris negali pernešti į audinius reikiamo deguonies kiekio. Tada organizme atsiranda deguonies badas. Kraujyje methemoglobino norma yra iki 1,5 proc. Jei jo koncentracija didesnė kaip 10 proc., žmogaus organizme atsiranda klinikiniai apsinuodijimo požymiai: pykinimas, vėmimas, viduriavimas, silpnumas, galvos skausmai, kt.

Senyvo amžiaus žmonėms, ligoniams, sergantiems širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų ligomis, anemijomis (mažakraujyste) ir kitais atvejais, kai audiniams reikia didesnio deguonies kiekio, jautrumas nitritams padidėja.

Leistina nitritų suvartojimo dozė per parą: LPD – 0,1 mg/kg kūno svorio arba 6 mg per parą žmogui, kuris sveria 60 kg.

Žemiau pateiktas kai kurių maisto priedų poveikis žmogui:

Pavojingi: E102, E110, E124, E127, E160, E450;

Labai pavojingas: E123;

Uždrausti: E103, E105, E106, E111, E120, E125, E126, E130, E152;

Abejotini: E194, E122, E141, E150, E161, E171, E173, E180, E240, E202, E211, E241, E477;

Trikdo virškinimą: E221, E224, E226, E338, E340, E407, E450a, E453, E455, E456, E461, E462, E465, E463;

Šiuo metu Jūs matote 30% šio straipsnio.
Matomi 1398 žodžiai iš 4609 žodžių.
Peržiūrėkite iki 100 straipsnių per 24 val. Pasirinkite apmokėjimo būdą:
El. bankininkyste - 1,45 Eur.
Įveskite savo el. paštą (juo išsiųsime atrakinimo kodą) ir spauskite Tęsti.
SMS žinute - 2,90 Eur.
Siųskite sms numeriu 1337 su tekstu INFO MEDIA ir įveskite gautą atrakinimo kodą.
Turite atrakinimo kodą?
Po mokėjimo iškart gausite atrakinimo kodą, kurį įveskite į laukelį žemiau:
Kodas suteikia galimybę atrakinti iki 100 straispnių svetainėje ir galioja 24 val.