Maisto produktai
Projektą parengė:
Plungės „Saulės“gimnazijos 11kl.mokinė Rūta Adomaitytė
Nors mityba yra egzistencijos pagrindas, apetitas gali būti ir džiaugsmas, ir nelaimė. Požiūris į maitinimąsi priklauso nuo žmogaus kultūros, socialinės padėties. Bet ir apsišvietęs žmogus, žinodamas lotynišką savo negalios diagnozę, gali nenusimatyti apie pokyčių organizme ryšį su mityba.
Mityba lemia gyvenimo pilnavertiškumą, sugebėjimą įveikti stresą, operacinę traumą, infekciją.
Paprika
Jose gausu vitamino C,jos nekaloringos.Paprika nuo seno auginta Pietų Amerikoje.Paprikos yra įvairiausių rūšių-pradedant pipirais,aštria,deginančia čili,baigiant saldžiąja paprika.Ji paprasčiausiai skinama dar ne visai nunokusi-tokios paprikos ankštys kietesnės,sultingesnės,ne itin sodraus skonio,kartais net kiek karstelėjusios.Papriką derėtų laikyti šaldytuve,daržovių dėžėje.Paprikos dedama į daugelį patiekalų.
Receptas(„Paprika,įdaryta kiaušiniais“):
komponentai:raudona,apvalaina paprikos ankštis/2 pomidorai/alyvuogių aliejaus/druskos/maltų pipirų/kiaušinis/pieno/svogūnų laiškų.
paruošimas:papriką nuplaukite,perpjaukite pusiau ir išimkite sėklas.Ištepkite alyvuogių aliejumi ir įdėkite į orkaitę,įkaitintą iki 180C.Kepkite apie 10min.Išėmę papriką,sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 125C.Pomidorus nulupkite,perpjaukite perpus,išimkite sėklas ir smulkiai supjaustykite.Įpylę alyvuogių aliejaus,kiek patroškinkite.Pasūdykite,įberkite pipirų ir sudėkite į paprikos puseles.Kiuašinį suplakite su trupučiu pieno ir prieskonių.Plakinį,supylę i paprikos puseles,kepkite orkaitėje 15min.-kol sutirštės.Išėmę užberkite svogūnų laiškų.
Svogūnų laiškai
Jie kaip česnakas(ir laukinis)yra svogūninis augalas.Prekiaujama vietiniais arba kitose Europos šalyse augintais svogūnų laiškais.Svogūnų laiškų skonis artimas svogūno,česnako skoniui.Svogūnų laiškai tinka daugybei patiekalų-salotoms,kaiušinių patiekalams,jų beriama į varškę,sriubas,ant virtų bulvių.
Receptas(„Sumuštinis su agurku“):
komponentai:2riekės įvairių grūdų duonos/50g 60%rieb.tepamo grietinėlės sūrio/agurkas/druskos/maltų pipirų/svogūnų laiškų.
paruošimas:duonos riekes užtepkite grietinėlės sūriu.Agurką,supjaustę plonais griežinėliais,sudėkite ant duonos.Pasūdykite,užberkite pipirų.Galiausiai apiberkite svogūnų laiškais.
Laukiniai ryžiai
Laukiniai ryžiai-tai sėklos augalo,derančio vandens apsemtoje dirvoje.Laukiniai ryžiai veši Šiaurės Amerikos ežerų bei upių slėniuose.Baltymai sudaro 14%laukinių ryžių maistingųjų medžiagų.Juose yra B grupės vitaminų ir įvairių mineralinių medžiagų-kalcio,geležies,magnio,kalio.Laukinių ryžių beriama i mišraines,sriubas,ryžių patiekalus ir net desertus.Be abejo,jie valgomi su mėsa,o taip pat ir paukštiena,žuvimi.Laukiniai ryžiai labiau išbrinksta nei paprasti.
Receptas(„Laukinių ryžių ir daržovių mišrainė“):
komponentai:50g virtų ryžių/250g nuplikytų daržovių,tarkim morkų ir saldžiųjų žirnelių ankščių/pusės citrinos sultys/baziliko lapelių/druskos/maltų pipirų/garstyčių/valg.š.labai riebios grietinės/2valg.š.alyvuogių aliejaus.
paruošimas:laukinius ryžius ir daržoves atsargiai sumaišykite.Citrinos sultis,smulkiai suskabytą baziliką ir kt.priedus supilkite į mikserį ir suplakite.Neužmirškite paragauti.Užpilkite šiuo mišiniu laukinių ryžių ir daržovių mišrainę.Po 30min.patiekite.
Kukurūzai
Ši grūdinė kultūra yra vienas pagrindinių Pietų Amerikos maisto produktų.Kukurūzai kildinami is Peru,Andų plokščiakalnio.Sveikos burbuolės laikytinos šaldytuve,daržovių dėžėje,tačiau tik keletą parų.Skardinėse konservuotų kukurūzų grūdelių beriama į mišraines,picas,jais įdaroma višta.Nunokusių burbuolių grūdeliai išdžiūva,jų skonis primena miltų skonį.Iš jų gaminamas kukurūzų krakmolas ir kukurūzų kruopos.
Receptas(„Kukurūzų ir paprikos mišrainė“):
komponentai:apie 200g skardinėje konservuotų kukurūzų grūdelių/2nedidelės paprikos ankštys-raudona ir žalia/2valg.š.alyvuogių aliejaus/valg.š.raudono vyno acto/smulkiai sukapotas ankstyvasis svogūnėlis/garstyčių/druskos/maltų pipirų.