Modifikuoti maisto produktai
5 (100%) 1 vote

Modifikuoti maisto produktai

MODIFIKUOTI PRIEDAI

Kas tai yra?………………………………………………………………………………………………………1psl.

Maisto priedai klasifikuojami……………………………………………………………………………..1psl.

Plačiau apie maisto priedus……………………………………………………………………………..1-3psl.

Kodėl maisto produktų gamyboje naudojami dažikliai……………………………………….3-5psl.

Dar viena maisto priedų kategorija-dirbtiniai saldikliai………………………………………5-7psl.

Kas tai yra?

Maisto priedas – medžiaga, kuri nėra vartojama kaip atskiras maisto produktas ir kaip tipinė maisto produktų sudedamoji dalis, neatsižvelgiant į tai, ar ji turi mitybinę vertę, ar jos neturi.

Ir kuri sąmoningai įdėta į maisto produktus dėl technologinių tikslų (gamybos, perdirbimo, apdorojimo, pakavimo, gabenimo ar laikymo) tampa pati ar jos dariniai tokių maisto produktų sudėtine dalimi.

Maisto priedai – tai yra medžiagos, kurios tikslingai dedamos į maistą gamybinio proceso metu ir suteikia maistui pageidautinių technologinių arba juslinių savybių.

Turi E numerį (E numeris – maisto priedo numeris pagal EEB numeraciją).

Maisto priedai klasifikuojami

Dažikliai

Konservantai

Antioksidatoriai

Skonį bei aromatą stiprinančios medžiagos

Saldikliai

Emulsikliai ir stabilizatoriai

Tirštikliai

Skaidrikliai

Antiflomengai

Rūgštingumą reguliuojančios medžiagos

Plačiau apie maisto priedus

Kartais pamačius maisto produkto etiketėje raidę E ir numerį greta jos susidaro įspūdis, kad į šį produktą pridėta tokių medžiagų, be kurių produktas būtų geresnis. Kokios tai medžiagos, kodėl jų dedama į maistą, kokią įtaką sveikatai jos gali turėti? Šie klausimai iškyla ne vienam pirkėjui, juolab, kad yra tekę matyti spaudoje rašinių, neva šios medžiagos, dar vadinamos maisto priedais, gali sukelti įvairių pavojingų ligų. Bet gi visame pasaulyje šios medžiagos naudojamos – tai gal jų bijoti visai nereikia.Jei susidomėjote maisto priedais, siūlome apie juos paskaityti plačiau.Kas gi tie maisto priedai – mūsų draugai, priešai ar pakeleiviai?Dažnai maisto prekių pasirinkimą lemia patraukli išvaizda, malonus kvapas ir skonis. Šias savybes produktams daugeliu atvejų gamintojai suteikia įdėdami maisto priedų.Maisto priedai – medžiagos, kurios nebūdamos maistas ar maisto sudėtinės dalys, sąmoningai dedamos į maistą technologinio

proceso metu, siekiant suteikti pageidaujamų juslinių ar kitų technologinių savybių.Maisto priedai vartojami daugelį amžių. Jau senovės egiptiečiai ir romėnai maisto kokybę gerino prieskoniais arba dažikliais. Nuo seniausių laikų žmonės naudoja prieskonius, prieskonines žoles ir daržoves maisto skoniui, kvapui bei spalvai pagerinti. Visi tie priedai buvo gaminami iš natūralių gamtinių medžiagų. Dauguma maistinių dažiklių buvo gaminama iš šviežių, šaldytų arba džiovintų uogų, vaisių ir daržovių. Maisto dažikliai – tai maisto priedai, suteikiantys spalvą. Maždaug prieš pusantro šimto metų maisto priedų rinką užplūdo dirbtinės skonio ir kvapiosios medžiagos. Dirbtinės kvapiosios medžiagos ir dažikliai buvo ryškaus skonio, kvapo ir spalvos. Jos buvo atsparios maisto produktų gamyboje, nepakisdavo laikymo metu, jų kaina buvo maža, palyginus su natūraliomis medžiagomis. Be to, buvo pradėti kurti maisto produktų skonio pakaitalai. Tapo labai pelninga gaminti falsifikuotus prieskonius ir prieskonių mišinius, jų sudėtinę dalį sudarydavo sintetiniai pigmentai.Šiuo metu žinoma daugiau kaip tūkstantis pavadinimų maisto priedų, o Lietuvoje leidžiama vartoti 380. Jie dedami norint išvengti gedimo ir pailginti maisto produkto realizacijos terminą, kuriant naujas receptūras, įdiegiant naujas technologijas.Maisto priedų yra labai įvairių. Kaip maisto priedai kartais panaudojamos medžiagos, kurios netgi padidina produkto biologinę vertę. Pvz., E 300 – tai askorbo rūgštis, arba vitaminas C. Jis gali būti pridedamas kaip antioksidantas, kaip rūgštinanti medžiaga.Kitas maisto priedas E 322 – lecitinas. Į maistą dedamas kaip antioksidantas ar emulsiklis. O mums visiems gerai pažįstama citrinų rūgštis ženklinama etiketėje E 330. Ji ne tik rūgštingumą reguliuojanti medžiaga, bet ir antioksidantas.Taigi, maisto priedai, kaip pakeleiviai, lydi mus nuo senų laikų, tik ne taip seniai jie pradėti ženklinti produktų etiketėse.

Kaip pirkėjui žinoti, ar maisto produkto sudėtyje yra maisto priedų, ar ne?

Maisto priedai nurodomi maisto produkto pakuotės etiketėje. Dažnai atkreipiame dėmesį į didžiąją E raidę ir triženklį arba žymiai rečiau keturženklį skaičius šalia jos. Taip ženklinami sintetiniai maisto priedai. Gali būti užrašomas grupinis pavadinimas ir maisto priedo pavadinimas.(pavyzdžiui, dažiklis tartrazinas). Raidė E reiškia, kad maisto priedas registruotas Europos Sąjungoje, o skaičius šalia raidės – maisto priedo identifikacinis numeris, žymintis medžiagą, kuri ir sudaro maisto priedą. Taigi, nereikia galvoti, kad jei maisto produkto etiketėje užrašyta E raidė ir skaičius, tai toks produktas nesveikas. Priešingai, kaip tik
tai užtikrina, jog maisto priedas pakankamai gerai ištirtas, yra saugus ir įteisintas Europos Sąjungoje. Kai maisto priedas yra leidžiamas Europos Sąjungoje, jam suteikiamas E numeris. Kokie maisto priedų vartojimo maisto produktų gamyboje pagrindiniai principai?

Pagrindiniai principai yra:

Šiuo metu Jūs matote 33% šio straipsnio.
Matomi 787 žodžiai iš 2373 žodžių.
Peržiūrėkite iki 100 straipsnių per 24 val. Pasirinkite apmokėjimo būdą:
El. bankininkyste - 1,45 Eur.
Įveskite savo el. paštą (juo išsiųsime atrakinimo kodą) ir spauskite Tęsti.
SMS žinute - 2,90 Eur.
Siųskite sms numeriu 1337 su tekstu INFO MEDIA ir įveskite gautą atrakinimo kodą.
Turite atrakinimo kodą?
Po mokėjimo iškart gausite atrakinimo kodą, kurį įveskite į laukelį žemiau:
Kodas suteikia galimybę atrakinti iki 100 straispnių svetainėje ir galioja 24 val.