Pieno cheminė sudėtis maistinė vertė pieno užteršimo mikroorganizmais šaltiniai
5 (100%) 1 vote

Pieno cheminė sudėtis maistinė vertė pieno užteršimo mikroorganizmais šaltiniai

Turinys

Įvadas ……………………………………………………………………………………………………………………………………….3psl.

Pieno cheminė sudėtis …………………………………………………………………………………………………….4psl.

Ar žinote, kad… ……………………………………………………………………………………………………………..6psl.

Melžimo higienos ir 12 auksinių melžimo taisyklių ……………………………………………………………6psl.

Klastingiausias sukėlėjas ………………………………………………………………………………………………..7psl.

Bakterijas įveiks tik švara ……………………………………………………………………………………………….8psl.

Melžimo aparatų ir pieno indų plovimas …………………………………………………………………………..9psl.

Bakterijų sumažės apkirpus tešmens plaukus …………………………………………………………………….9psl.

Išvados ……………………………………………………………………………………………………………………….11psl.

Įvadas

Pienas yra žinduolių gyvūnų pieno liaukos sekretas, skirtas naujagimiui maitinti. Jame yra visų lengvai įsisavinamų maisto medžiagų, reikalingų organizmui augti:riebalų, baltymų, angliavandenių ir mineralinių medžiagų. Beto, piene yra ir kitų organizmui labai svarbių maisto komponentų: vitaminų, fermentų, organinių rūgščių, hormonų, imuninių medžiagų. Nustatyta, kad piene yra daugiau kaip 200 įvairių medžiagų, reikalingų žmogaus organizmo ląstelėms atsinaujinti ir energijai gauti. Piene yra toks baltymų, riebalų ir angliavandenių santykis, kad organizmas juos geriausiai įsisavina. Baltymų įsisavinama 96%, riebalų – 95%, o pieno cukraus – 98%. Pienas turi dietinių savybių, aktyvina virškinimo trakto darbą, reguliuoja rūgštingumą ir šarminę pusiausvyrą organizme.

Pieno cheminė sudėtis

Karvės pieno cheminė sudėtis %

Sudėtinės dalys Nuo-iki Vidutiniškai

Vanduo 82,7 – 90,7 87,5

Sausosios medžiagos 9,3 – 17,3 12,5

Riebalai 2,7 – 7,0 3,8

Baltymai: 2,0 – 5,0 3,3

kazeinas 1,8 – 4,5 2,7

albuminas 0,2 – 0,7 0,5

globulinas 0,05 – 0,15 0,1

kiti baltymai 0,05 – 0,20 0,1

Nebaltyminiai junginiai 4,0 – 5,3 4,7

Pieno cukrus (laktozė) 4,0 – 5,3 4,7

Mineralinės medžiagos 0,5 – 1,0 0,7

Įvairių gyvulių pieno cheminė sudėtis %

Gyvūnas Sausosios medžiagos Baltymai Riebalai Laktozė Mineralinės medžiagos

Avis 18,5 5,7 7,2 4,6 0,9

Ožka 13,4 3,6 4,3 4,5 0,85

Kumelė 10,7 2,1 1,8 6,4 0,35

Kiaulė 17,4 6,2 5,9 4,0 1,1

Triušė 30,5 15,5 10,5 2,0 1,0

Kalė 21,1 7,1 8,6 4,1 1,8

Buivolė 17,8 4,5 7,5 5,0 0,8

Kupranugarė 13,6 3,5 4,5 4,9 0,7

Šiaurės elnė 33,8 10,0 18,7 3,6 1,4

Banginė 54,3 12,0 40,0 1,1 1,2

Ištirta, kad pieno baltymingumas ir riebumas tarpusavyje susiję. Įvairių veislių karvių piene baltymai sudaro 77 – 89 proc. riebalų kiekio. Amerikiečių tyrinėtojų duomenimis, holšteinų veislės karvių – 88, Švedijos holšteinų – 87, džersių – 79, lietuviškų veislių – apie 80 proc.

Santykis tarp baltymų ir riebalų kiekių kartais pakinta. Tai įvyksta dėl virškinimo sutrikimų bei šėrimo klaidų: kai kurie pašarai mažina pieno riebumą, didina baltymingumą arba atvirkščiai. Klinikinis ar slaptasis mastitas padidina baltymų kiekį.

Baltymų kiekį piene lemia:

· daugiausia baltymų – krekenose, mažiausiai – 25-50 dienų po veršiavimosi. Pieno baltymingumas didėja nuo 4 iki 8 laktacijos mėnesio;

· sezonas. Baltymų piene padaugėja rudenį;

· veršiavimosi laikas. Vasarą ir rudenį apsiveršiavusių karvių pieno baltymingumas buvo 0,07-0,08 proc. mažesnis, palyginti su apsiveršiavusiomis žiemą ir pavasarį;

· paveldimumas-genetika. Pieno baltymingumas ir riebumas paveldimas labiau nei pieno kiekis;

· šėrimas pieno baltymų kiekį veikia ne taip smarkiai kaip riebalų. Baltymingumas kinta 0,1-0,4 proc., tuo tarpu riebumas – iki 1 proc.

· baltymingumas didėja šeriant daug energijos ir mažiau ląstelienos turinčiais pašarais. Tačiau jie dažniausiai sumažina pieno riebumą. Energijos trūkumas būna dėl nepakankamo koncentratų kiekio arba stambiųjų pašarų stygiaus ar jų blogos kokybės (sumažėja ir riebumas, ir baltymingumas);

· baltymingumas mažėja, kai racione trūksta proteinų (baltymų);

· daug riebalų pašare – baltymų gali sumažėti 0,1-0,3 proc.;

· jei nebaltyminiai priedai (karbamidas) sudaro per didelę pašarų dalį, baltymingumas gali sumažėti iki 0,3 proc.;

· pasmulkintas stambusis pašaras didina baltymų kiekį, tačiau per smulkus mažina pieno riebumą, be to, gali pakenkti gyvulio sveikatai;

· karvių, šeriamų tik iš varpinių augalų paruoštais pašarais: miežiais, kviečių atliekomis, pašariniais rugiais, ir šakniavaisiais – runkeliais, ropėmis ir kt., pieno baltymingumas mažėja;

· šėrimas pilnaverčiais pašarų mišiniais 0,1-0,2 proc. padidina baltymingumą (pagerėja virškinimas).

Daugiau baltymų piene būna tada, kai gyvuliai šeriami suderintais pašarais, atitinka
melžiamų karvių fiziologinius poreikius, t.y. kai:

· pašarai subalansuojami pagal proteinus, energiją, mineralines medžiagas;

· karvėms šerti naudojami vietiniai baltymingi pašarai: žirniai, lubinai, pupos, liucerna, vikiai ir kiti ankštiniai augalai;

· kontroliuojamas produktyvumas;

· bandai papildyti telyčios atrenkamos ne tik pagal tėvų pieno riebumą, bet ir pagal baltymingumą.

Ar žinote, kad …

 Karvės pieningumas paprastai didėja iki šeštojo veršiavimosi, po to pradeda mažėti. Pieno riebumas ir baltymingumas nuo gyvulio amžiaus mažai priklauso.

 Antrą – ketvirtą rujos dieną 10 – 20 proc. sumažėja ne tik karvės pieningumas, bet ir apie 0,2 proc. – pieno riebumas bei baltymingumas.

 Dėl sunkaus veršiavimosi per pirmuosius du laktacijos mėnesius iš karvės pieno primelšite maždaug 10 proc. mažiau.

 Kuo įvairesnis pašaras, tuo geriau gyvulio organizmas jį pasisavina ir tuo didesnė jo įtaka pieno sudėčiai ir savybėms.

 Trūkstant stambiųjų pašarų ar staiga pakeitus racioną, didžiajame prieskrandyje mažiau susidaro acto rūgšties, sutrinka rūgimas – mažėja pieno riebumas.

 Kai tvarte šilčiau, karvių pienas būna liesesnis, kai vėsiau – riebesnis, bet primelžiama mažiau. Šviesiuose tvartuose (apšvietimas 1:10 – 1:12) laikomos karvės duoda daugiau pieno.

Šiuo metu Jūs matote 31% šio straipsnio.
Matomi 749 žodžiai iš 2434 žodžių.
Peržiūrėkite iki 100 straipsnių per 24 val. Pasirinkite apmokėjimo būdą:
El. bankininkyste - 1,45 Eur.
Įveskite savo el. paštą (juo išsiųsime atrakinimo kodą) ir spauskite Tęsti.
SMS žinute - 2,90 Eur.
Siųskite sms numeriu 1337 su tekstu INFO MEDIA ir įveskite gautą atrakinimo kodą.
Turite atrakinimo kodą?
Po mokėjimo iškart gausite atrakinimo kodą, kurį įveskite į laukelį žemiau:
Kodas suteikia galimybę atrakinti iki 100 straispnių svetainėje ir galioja 24 val.