Pieno cheminė sudėtis maistinė vertė pieno užteršimo mikroorganizmais šaltiniai
5 (100%) 1 vote

Pieno cheminė sudėtis maistinė vertė pieno užteršimo mikroorganizmais šaltiniai

1121

Turinys

Įvadas ……………………………………………………………………………………………………………………………………….3psl.

Pieno cheminė sudėtis …………………………………………………………………………………………………….4psl.

Ar žinote, kad… ……………………………………………………………………………………………………………..6psl.

Melžimo higienos ir 12 auksinių melžimo taisyklių ……………………………………………………………6psl.

Klastingiausias sukėlėjas ………………………………………………………………………………………………..7psl.

Bakterijas įveiks tik švara ……………………………………………………………………………………………….8psl.

Melžimo aparatų ir pieno indų plovimas …………………………………………………………………………..9psl.

Bakterijų sumažės apkirpus tešmens plaukus …………………………………………………………………….9psl.

Išvados ……………………………………………………………………………………………………………………….11psl.

Įvadas

Pienas yra žinduolių gyvūnų pieno liaukos sekretas, skirtas naujagimiui maitinti. Jame yra visų lengvai įsisavinamų maisto medžiagų, reikalingų organizmui augti:riebalų, baltymų, angliavandenių ir mineralinių medžiagų. Beto, piene yra ir kitų organizmui labai svarbių maisto komponentų: vitaminų, fermentų, organinių rūgščių, hormonų, imuninių medžiagų. Nustatyta, kad piene yra daugiau kaip 200 įvairių medžiagų, reikalingų žmogaus organizmo ląstelėms atsinaujinti ir energijai gauti. Piene yra toks baltymų, riebalų ir angliavandenių santykis, kad organizmas juos geriausiai įsisavina. Baltymų įsisavinama 96%, riebalų – 95%, o pieno cukraus – 98%. Pienas turi dietinių savybių, aktyvina virškinimo trakto darbą, reguliuoja rūgštingumą ir šarminę pusiausvyrą organizme.

Pieno cheminė sudėtis

Karvės pieno cheminė sudėtis %

Sudėtinės dalys Nuo-iki Vidutiniškai

Vanduo 82,7 – 90,7 87,5

Sausosios medžiagos 9,3 – 17,3 12,5

Riebalai 2,7 – 7,0 3,8

Baltymai: 2,0 – 5,0 3,3

kazeinas 1,8 – 4,5 2,7

albuminas 0,2 – 0,7 0,5

globulinas 0,05 – 0,15 0,1

kiti baltymai 0,05 – 0,20 0,1

Nebaltyminiai junginiai 4,0 – 5,3 4,7

Pieno cukrus (laktozė) 4,0 – 5,3 4,7

Mineralinės medžiagos 0,5 – 1,0 0,7

Įvairių gyvulių pieno cheminė sudėtis %

Gyvūnas Sausosios medžiagos Baltymai Riebalai Laktozė Mineralinės medžiagos

Avis 18,5 5,7 7,2 4,6 0,9

Ožka 13,4 3,6 4,3 4,5 0,85

Kumelė 10,7 2,1 1,8 6,4 0,35

Kiaulė 17,4 6,2 5,9 4,0 1,1

Triušė 30,5 15,5 10,5 2,0 1,0

Kalė 21,1 7,1 8,6 4,1 1,8

Buivolė 17,8 4,5 7,5 5,0 0,8

Kupranugarė 13,6 3,5 4,5 4,9 0,7

Šiaurės elnė 33,8 10,0 18,7 3,6 1,4

Banginė 54,3 12,0 40,0 1,1 1,2

Ištirta, kad pieno baltymingumas ir riebumas tarpusavyje susiję. Įvairių veislių karvių piene baltymai sudaro 77 – 89 proc. riebalų kiekio. Amerikiečių tyrinėtojų duomenimis, holšteinų veislės karvių – 88, Švedijos holšteinų – 87, džersių – 79, lietuviškų veislių – apie 80 proc.

Santykis tarp baltymų ir riebalų kiekių kartais pakinta. Tai įvyksta dėl virškinimo sutrikimų bei šėrimo klaidų: kai kurie pašarai mažina pieno riebumą, didina baltymingumą arba atvirkščiai. Klinikinis ar slaptasis mastitas padidina baltymų kiekį.

Baltymų kiekį piene lemia:

· daugiausia baltymų – krekenose, mažiausiai – 25-50 dienų po veršiavimosi. Pieno baltymingumas didėja nuo 4 iki 8 laktacijos mėnesio;

· sezonas. Baltymų piene padaugėja rudenį;

· veršiavimosi laikas. Vasarą ir rudenį apsiveršiavusių karvių pieno baltymingumas buvo 0,07-0,08 proc. mažesnis, palyginti su apsiveršiavusiomis žiemą ir pavasarį;

· paveldimumas-genetika. Pieno baltymingumas ir riebumas paveldimas labiau nei pieno kiekis;

· šėrimas pieno baltymų kiekį veikia ne taip smarkiai kaip riebalų. Baltymingumas kinta 0,1-0,4 proc., tuo tarpu riebumas – iki 1 proc.

· baltymingumas didėja šeriant daug energijos ir mažiau ląstelienos turinčiais pašarais. Tačiau jie dažniausiai sumažina pieno riebumą. Energijos trūkumas būna dėl nepakankamo koncentratų kiekio arba stambiųjų pašarų stygiaus ar jų blogos kokybės (sumažėja ir riebumas, ir baltymingumas);

· baltymingumas mažėja, kai racione trūksta proteinų (baltymų);

· daug riebalų pašare – baltymų gali sumažėti 0,1-0,3 proc.;

· jei nebaltyminiai priedai (karbamidas) sudaro per didelę pašarų dalį, baltymingumas gali sumažėti iki 0,3 proc.;

· pasmulkintas stambusis pašaras didina baltymų kiekį, tačiau per smulkus mažina pieno riebumą, be to, gali pakenkti gyvulio sveikatai;

· karvių, šeriamų tik iš varpinių augalų paruoštais pašarais: miežiais, kviečių atliekomis, pašariniais rugiais, ir šakniavaisiais – runkeliais, ropėmis ir kt., pieno baltymingumas mažėja;

· šėrimas pilnaverčiais pašarų mišiniais 0,1-0,2 proc. padidina baltymingumą (pagerėja virškinimas).

Daugiau baltymų piene būna tada, kai gyvuliai šeriami suderintais pašarais, atitinka
melžiamų karvių fiziologinius poreikius, t.y. kai:

· pašarai subalansuojami pagal proteinus, energiją, mineralines medžiagas;

· karvėms šerti naudojami vietiniai baltymingi pašarai: žirniai, lubinai, pupos, liucerna, vikiai ir kiti ankštiniai augalai;

· kontroliuojamas produktyvumas;

· bandai papildyti telyčios atrenkamos ne tik pagal tėvų pieno riebumą, bet ir pagal baltymingumą.

Ar žinote, kad …

 Karvės pieningumas paprastai didėja iki šeštojo veršiavimosi, po to pradeda mažėti. Pieno riebumas ir baltymingumas nuo gyvulio amžiaus mažai priklauso.

 Antrą – ketvirtą rujos dieną 10 – 20 proc. sumažėja ne tik karvės pieningumas, bet ir apie 0,2 proc. – pieno riebumas bei baltymingumas.

 Dėl sunkaus veršiavimosi per pirmuosius du laktacijos mėnesius iš karvės pieno primelšite maždaug 10 proc. mažiau.

 Kuo įvairesnis pašaras, tuo geriau gyvulio organizmas jį pasisavina ir tuo didesnė jo įtaka pieno sudėčiai ir savybėms.

 Trūkstant stambiųjų pašarų ar staiga pakeitus racioną, didžiajame prieskrandyje mažiau susidaro acto rūgšties, sutrinka rūgimas – mažėja pieno riebumas.

 Kai tvarte šilčiau, karvių pienas būna liesesnis, kai vėsiau – riebesnis, bet primelžiama mažiau. Šviesiuose tvartuose (apšvietimas 1:10 – 1:12) laikomos karvės duoda daugiau pieno.

 Nevalomų karvių pieningumas gali sumažėti net 5 – 8 proc. Mocionas tvartiniu laikotarpiu didina pieno riebumą 0,17 – 0,24 proc.

 Melžiamų 4, o ne 2 kartus per parą karvių pieningumas padidėja 5 – 20 proc.

 Nuolat tešmenį masažuojant prieš melžimą ir po jo, primelžiama 8 – 12 proc. daugiau 0,2 proc. riebesnio pieno.

 Žiemą pieningumą skatina girdymas pašildytu iki 16 – 18 laipsnių, o vasarą – vėsiu vandeniu.

 Lietingomis dienomis karvės duoda net 12 – 15 proc. mažiau pieno.

Pienininkystės ūkiuose pieno kokybei pagerinti melžiant siūlo laikytis:

Melžimo higienos ir 12 auksinių melžimo taisyklių

1. Sekite tešmens sveikatingumą, tirdami pieną mastito testu kartą per mėnesį.

2. Numatykite melžimo tvarką. Pirmiausia melžkite jauniausias apsiveršiavusias karves, tada senesnias, o paskutines – gydomas karves, kurių pieno negalima pristatyti į pieninę.

3. Naudokite pirmųjų čiurkšlių puodlį pirmosioms 3 pieno čiurklėms. Nemelžkite ant grindų. Apžiūrėkite pieno konsistenciją.

4. Nuvalykite ir nušluostykite spenius prieš melžimą. Vieną šluostę naudokite tik vienai karvei. Labai purvinus spenius pirma nuplaukite šiltu vandeniu, o tada sausai nušluostykite.

5. Visada patikrinkite vakuumo lygį prieš melžimą. Esant žemesniam lygiui, melžimas užsitęs, o viršijus – traumuosite spenius, o tai jau didina mastito pavojų.

6. Paruošę tešmenį, iškart užmaukite melžiklius. Karvė atleidžia pieną, praėjus 40-90 sekundžių po pirmųjų čiurkšlių numelžimo. Prieš užmaunant melžiklius ant spenių, jie neturi įsiurbti oro, o tuo labiau vandens ir mėšlo. Vakuumo ir pieno žarnų ilgis turi būti teisingas.

7. Neperlaikykite melžiklių! Labai padeda pieno tėkmės indikatoriai, melžimo įrengimai su Duo-vac sistema, automatiniu melžimo sustabdymu.

8. Prieš nuimant melžiklius, patikrinkite, ar tešmuo tuščias. Nuimkite melžiklius po vakuumo tiekimo nutraukimo ir visus iš karto.

9. Nuėmę melžiklius, iškart suvilgykite ar užpurkškite spenius vilgikliu. Reguliarus Alfa Laval Agri siūlomų vilgiklių su minkštikliais naudojimas 50% sumažina mastito kilimo galimybę.

10. Iškart po melžimo išplaukite visą įrangą. Praskalaukite melžimo linijas šiltu vandeniu. Teisingai paruoškite tinkamą plovimo tirpalą. Ryte plaukite šarminiu plovikliu, vakare – rūgštiniu 7-10 min. Ilgesnis laikas reiškia ne tik didesnį energijos sunaudojimą, bet ir riziką vandens temperatūrai nukristi žemiau kritinės +40 laipsn.C temperatūros. Praskalaukite švariu šaltu vandeniu.

11. Iškart po melžimo atšaldykite pieną iki +4…+6 laipsn.C. Greitas atšaldymas ilgiau išlaiko natūralias pieno baktericidines savybes, todėl bakterijos nesidaugina.

12. Nuolat sekite melžimo rezultatus ir pieno kokybę. Laiku pagal rekomendacijos keiskite melžiklius. Teisingai laikykitės patariamo ploviklių dozavimo. Plaunant rankomis, nesivarginkite su mašininiam plovimui skirtais plovikliais, naudokite tam skirtus analogus.

Klastingiausias sukėlėjas

Šiuo metu jau žinoma daugiau kaip 14 bakterijų rūšių, porūšių, išskirtų iš karvių pieno liaukos. Auksinis stafilokokas – vienas klastingiausių mastitų sukėlėjų. Dažniausiai jis sukelia lėtinius (chroninius), sunkiai pagydomus tešmens uždegimus. Be to, ši bakterija gali sukelti ir kitų organų uždegimus.

Šiuo metu Jūs matote 51% šio straipsnio.
Matomi 1234 žodžiai iš 2434 žodžių.
Siųskite sms numeriu 1337 su tekstu INFO MEDIA (kaina 0,87 €) ir įveskite gautą kodą į laukelį žemiau:
Kodas suteikia galimybę atrakinti iki 100 straispnių svetainėje ir galioja 24 val.