Pobūvio organizavimas kokteilis
5 (100%) 1 vote

Pobūvio organizavimas kokteilis

TURINYS

Įvadas…………………………………………………………….…………………..3

1 Kokteilio patiekimas………………………………………………….……………4

2 Kokteilio istorija……………………………………………………….…………..5

2.1 Kada ir kur pradėti gerti kokteiliai………………………………………..….5

2.2 Kokteiliai – gėrimų mados viršūnė………………………………….……….5

2.3 Populiariausi kokteilių komponentai………………………….……………..6

2.4 Geras kokteilis – barmeno garbės reikalas…………………………………..7

2.5 Išlikę kokteiliai………………………………………………………………8

3 Vyno patiekimas………………………………………………………………….12

3.1 Raudonojo vyno patiekimas………………………………………………..13

3.2 Putojančio vyno patiekimas…………………………………………………14

3.3 Baltojo ir rožinio vyno patiekimas………………………………………….15

Išvados……………………………………………………………………………18

Literatūra………………………………………………………………………….19

ĮVADAS

Įprantame prie kokteilių, jų pavadinimų ir nė nepagalvojame, iš kur jie ir kas buvo tas pirmasis, išradęs vieną ar kitą dabar taip mėgstamą gėrimą. Kai kurie kokteiliai apipinti legendomis ir padavimais, vis tobulinamais ir gražinamais kaip tikra liaudies kūryba, kai kurie siejami su konkrečiais žmonėmis, istorinėmis asmenybėmis.

Tarp jaunimo atstovų populiarėjanti ir įtaką rinkoje didinanti „alkopopsų“ arba dar kitaip vadinama „mixų“ kultūra dar neišstūmė klasikinio kokteilio gėrimo tradicijų. Nors 1995-aisiais atsiradę ir per šiaudelį geriami lengvi alkoholiniai gėrimai, vadinami „miksais“, šiuo metu išgyvena populiarumo piką visame pasaulyje ir tapo ištisa ženklų kultūra, tačiau ne mažiau prasmingi ir įprasti kokteiliai bei jų ruošimo menas.

1 KOKTEILIO PATIEKIMAS

Pobūvio – kokteilio metu nedidelėje patalpoje galima aptarnauti daug svečių. Šiam pobūviui būdinga tai, kad čia nėra pobūvio stalo. Visus gėrimus, užkandžius kelneriai siūlo nešiodami ant padėklų. Dažniausiai patiekiami sumuštiniai, krepšeliai su įvairiais įdarais, valovanai, vėrinukai. Gėrimai siūlomi išpilstyti į atitinkamas taures.

Kokteiliui – furšetui organizuoti ruošiamos dvi salės. Viena salė yra skiriama svečių sutikimui, susirinkimui. Čia organizuojamas aperityvo patiekimas. Antroje salėje ruošiamas furšetinis stalas. Susirinkus visiems svečiams, jie kviečiami prie furšetinio stalo šventės pradžiai.

Geras kokteilis ne tik turi teikti malonumą gomuriui, bet ir būti mielas akiai. Didelės siauros stiklinės tinka vaisių sulčių arba pieno kokteiliams, piltuvėlio formos taurės aukšta kojele – saldiems, nestipriems, didelės taurės ir stiklinaitės – stipriems kokteiliams.Didelėse taurėse paprastai patiekiami skaidrūs kokteiliai, pusiau sausi aperityvai ir gėrimai, kuriuose yra itin daug virškinimą skatinančių medžiagų. Tokiose taurėse gali būti geriami su ledu suplakti kokteiliai.Į dideles stiklines storu dugnu, kurių tūris 200-250 ml, vertėtų pilti džino su toniku, pieno kokteilius.



2 KOKTEILIO ISTORIJA

2.1 Kada ir kur pradėti gerti kokteiliai

Apie kokteilių atsiradimą mus pasiekė nemažai legendų. Šio gėrimo pavadinimas siejamas su anglišku žodžiu „cocktail“ – „gaidžio uodega“. Sakoma, kad linksma smuklininkė Džordžo Vašingtono kariams paruošė gėrimą, sumaišiusi romą, viskį ir sultis. Taures ji papuošė ryškiomis gaidžio plunksnomis. Tarp karininkų buvo prancūzų, kuriems tai priminė senovės karių tradiciją puošti šalmus gaidžio plunksnomis, ir jie, keldami taures, sušuko: „cocktail“. Šūkis prigijo, o margas kaip gaidžio uodega gėrimas buvo pavadintas kokteiliu.

Į Lietuvą, kaip ir daug kas, kokteilių mada atėjo gerokai vėliau. Prieš kelias dešimtis metų, kai alkoholinių gėrimų lentynos, kaip ir, beje, kitos, buvo apytuštės, žmonės taip pat troško įvairovės, taigi ir gėrė „baltąją“ su šalta arbata, darė antpilus, maišė juos. Tai buvo tik vargani šiuolaikinių kokteilių prototipai. O kai keliuose Vilniaus restoranuose atsirado įvairesnių gėrimų, be to, iš Maskvos pasidarė įmanoma parsivežti vermuto, apelsinų sulčių – ėmė populiarėti kokteiliai.

Ne vienas kiek vyresnis žmogus nusišypsos išgirdęs pavadinimą „Kruvinoji Merė“ – degtinė su pomidorų sultimis buvo madingas gėrimas. Beje, šio gėrimo pavadinime minimas užsienietiškas merginos vardas, ne vienoj užstalės dainoj ar anekdote simbolizavęs paslaptingą, gal tik jūreiviams kiek matytą laisvamanę. Sakoma, kad šis gėrimas buvęs sukurtas Niujorko barmeno, kurį sužavėjęs baro dainininkės temperamentas ir apdarų grožis.2.2 Kokteiliai – gėrimų mados viršūnė

Stilių samplaika, eklektika, ryškios ir intensyvios spalvos – mados tendencijos neaplenkė ir gėrimų. Gėrimų mada visada egzistavo. Štai prieš kelias dešimtis metų moterys alpėjo prie taurelių, uostydamos
sodraus aromato saldžius likerius; šiandieninės jų bendraamžės prie kavos mieliau renkasi brendį. Degtinė, prieš porą dešimtmečių buvusi išskirtinai vyrų, ir dar ne pačių solidžiausių, gėrimas, šiandien įgijo visai kitokį statusą: ja mėgaujasi ne tik vyrai, bet ir moterys. Už savo populiarumo bangą degtinė turi būti dėkinga kokteiliams – būtent juos, kaip geriausią stilių mišinio apraišką, pasirinko diktatorė mada.

2.3 Populiariausi kokteilių komponentai

Viena populiariausių alkoholinių kokteilių sudedamųjų dalių – degtinė: apie tai byloja ir degtinės pardavimai, ir rinka, vis pasipildanti naujomis degtinės rūšimis. Aromatizuota degtinė atveria kur kas daugiau galimybių naujiems skoniams sukurti. Tokia degtinė, kaip kokteilių sudedamoji dalis, vertinama ir dėl to, kad ji yra „grynas“ produktas, leidžiantis lengviau išgauti subtilius kitų prieskonių derinius. Be to, degtinė neturi tiek saldiklių, kiek likeriai. Likeriai yra įnoringo, aitraus skonio, paprastai jie dominuoja kokteiliuose, „užmušdami“ kitus skonius.

Natūralu, kad mene, drabužių ir interjero madose įsivyravus eklektikai, ši tendencija paveikė ir gėrimų kultūrą, kur eklektiką geriausiai atspindi kokteiliai. Taigi, kas vakar atrodė neleistina, šiandien vartojama su džiaugsmu.

Geri kokteiliai yra nepigus malonumas, kurį sau leidžia gerai uždirbantys ir išrankaus skonio žmonės. JAV, o šiuo metu ir Lietuvoje, paplitusi sauso Martini kultūra yra puiki alternatyva degtinei: nes šis gėrimas savo charakterį kur kas geriau atsiskleidžia kokteiliuose. O štai Didžiojoje Britanijoje, kur Martini kokteilių kultūra ne tokia populiari, degtinės rinka auga dėl vadinamųjų „vieno gurkšnio“ (angl. „hot shots“) kokteilių, siūlomų barų sąskaita. Pavyzdžiui, vienas populiariausių Londono studentų kokteilių – taurelė aromatizuotos degtinės su alaus pinta. Auganti „vieno gurkšnio“ kokteilių rinka yra dar vienas degtinės, ypač – aromatizuotos, vartojimo pretekstas.

Lietuvoje populiariausi panašūs kokteilių komponentai: degtinė, Martini, vermutas. Tik kokteiliai lietuvius įpratino gerti tekilą – kokteilis Margarita labai populiarus. Be to, barmenai sako, kad kokteiliams vartojama daug tokių likerių, kurie vieni šiuo metu beveik negeriami – būtina turėti ir įvairių gerų sulčių.

2.4 Geras kokteilis – barmeno garbės reikalas

Šiuo metu Jūs matote 31% šio straipsnio.
Matomi 1021 žodžiai iš 3293 žodžių.
Peržiūrėkite iki 100 straipsnių per 24 val. Pasirinkite apmokėjimo būdą:
El. bankininkyste - 1,45 Eur.
Įveskite savo el. paštą (juo išsiųsime atrakinimo kodą) ir spauskite Tęsti.
SMS žinute - 2,90 Eur.
Siųskite sms numeriu 1337 su tekstu INFO MEDIA ir įveskite gautą atrakinimo kodą.
Turite atrakinimo kodą?
Po mokėjimo iškart gausite atrakinimo kodą, kurį įveskite į laukelį žemiau:
Kodas suteikia galimybę atrakinti iki 100 straispnių svetainėje ir galioja 24 val.