Šaltieji patiekalai
Eil.
Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo norma (g)Gurmaniška silkės užkanda
Bruto Neto
1. Sūdyta silkė
2. l butelis mineralinio vandens
3. rūkytos šoninės 125 g
4. 2 svogūnai
5. keletas vidutiniškai įrūgusių agurkų su krapais
6. acto
7. juodųjų pipirų
8. svogūnų laiškų
Silkę apie parą pamirkykite mineraliniame vandenyje. Išmirkusią išdarykite: nulupkite, perskroskite išilgai, o paskui pasmulkinkite į keletą kąsnelių skersai. Išimkite kaulus, filė sukapokite nedideliais kubeliais. Šoninę, nuluptus svogūnus ir agurkus su krapais susmulkinkite ir sumaišykite su silkėmis, įpilkite acto ir pagal skonį ką tik sumaltų juodųjų pipirų. Ant ruginės sviestu apteptos duonos riekių prikraukite sutaisytos silkės su prieskoniais, pagal skonį apibarstykite smulkiai supjaustytais svogūnų laiškais ir neškite į stalą. Šį silkės užkandį galima valgyti ir su karštomis bulvėmis, išvirtomis su lupenomis.
Eil.
Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo norma (g)
Kimšti kiaušiniai Bruto Neto
1. 2 kiaušiniai,
2. svogūnų galvelių, 30 g
3. grietinės 25 g
4. garstyčių 2 g
5. žalumynų
6. druskos. Kietai virti kiaušiniai nulupami, perpjaunami išilgai, išimami tryniai, kurie pertrinami per sietelį, pridedama smulkiai pjaustytų pakepintų svogūnų,
Stalo garstyčių, druskos, grietinės, ir viskas išmaišoma. Trynio vieta pro konditerinį maišelį pripildoma pagamintu kimšiniu. Kiaušiniai puošiami pjaustytais svogūnų laiškais, žalumynais, užpilami grietine, aplinkui pabarstoma pertrintu tryniu. Skanaus!
Eil.
Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo norma (g)
Valentino dienos ikrų širdutės
Bruto Neto
1. 1 nedidelis agurkas (nuluptas)
2. puodelio grietinės 0,3
3. 1 šaukštelis džiovintų krapų
4. šviežiai maltų juodųjų pipirų
5. 1 indelis raudonųjų lašišų ikrų
6. 8 riekelės duonos
7. svieto arba margarino
8. šviežių krapų lapelių
Supjaustykite agurką 0,5 cm storio skrituliukais.
Nedideliame dubenyje sumaišykite grietinę, džiovintus krapus ir pipirus. Ant kiekvieno agurko gabaliuko uždėkite po šaukštelį grietinės mišinio. Ant viršaus uždėkite apie 1/2 šakštelio ikrų ir papuoškite krapo lapeliu.
Duoną supjaustykite širdelės forma (naudodami širdelė formos sausainių formelę). Pakepinkite ir patepkite sviestu.
Lėkštės viduryje sudėkite agurkų gabaliukus, aplink sudėkite duonos širdeles.
Sriubos
Eil.
Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo norma (g)
Šiupininė su mėsa ir grybais
Bruto Neto
1. jautienos kaulų 300 g
2. vandens 1,25 l
3. jautienos 100 g
4. 1 salieras
5. 1 petražolė
6. 1 morka
7. g lieso kumpio 50 g
8. g pieniškų dešrelių 50 g
9. šviežių baravykų 200g
10. 1 svogūnas
11. 1 šaukštas sviesto
12. 1 nedidelis raugintas agurkas
13. 2 švieži pomidorai
14. druskos
15. pipirų
16. 1 lauro lapelis
17. 1 šaukštas kaparių arba alyvmedžio uogų
18. 2 šaukštai grietinės
19. 3 griežinėliai citrinos
Iš kaulų, mėsos ir prieskoninių daržovių išvirti sultinį ir perkošti. Svogūną supjaustyti ir kartu su paruoštais grybais ir pomidorų tyre troškinti svieste. Jautieną, (kumpį, pieniškas dešreles) supjaustyti smulkiais gabalėliais. Raugintą agurką nulupti, išilgai perpjauti į keturias dalis, išimti sėklas ir supjaustyti plonais griežinėliais. Visus produktus sudėti į sultinį ir 15 minučių pavirti. Sriubą išpilstyti į lėkštes, įdėti grietinės, citrinos griežinėlių, pabarstyti supjaustytais svogūnų laiškais, petražolių arba krapų lapeliais.
Eil.
Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo norma (g)
Naminė agurkų sriuba
Bruto Neto
1. 350 g sultinio
350 g
2. kopūstų 40g
3. bulvių 100 g
4. morkų 20g
5. petražolių 30g
6. salierų 10g
7. svogūnų 20g
8. porų 20g
9. sūdytų agurkų 30g
10. margarino 10g
11 rietinės 10g
12. žalumynų
13. prieskonių
14. druskos
Į išvirtą sultinį sudėkite juostelėmis pjaustytus kopūstus ir virkite 10 – 15 minučių, paskui sudėkite juostelėmis pjaustytas pakepintas prieskonines daržoves, šiaudeliais pjaustytas bulves ir virkite 10 – 15 minučių. Paskui dėkite rombais supjaustytus sultinyje šutintus agurkus, pipirus, lauro lapelius, pasūdykite ir pavirkite 10 minučių. Prieš baigdami virti pagal skonį įpilkite užvirinto agurkų sūrymo.
Patiekdami valgyti sriubą užbalinkite grietine ir apibarstykite žalumynais.
Eil.
Nr. Žaliavų pavadinimas Žaliavų sudėjimo norma (g)