Riebaluose tirpių vitaminų hipovitaminozės hipervitaminozės jų priežąstys ir pasekmės
5 (100%) 1 vote

Riebaluose tirpių vitaminų hipovitaminozės hipervitaminozės jų priežąstys ir pasekmės

RIEBALUOSE TIRPIŲ VITAMINŲ HIPOVITAMINOZĖS,

HIPERVITAMINOZĖS, JŲ PRIEŽĄSTYS IR PASEKMĖS

2004 01 03

PARENGĖ:Laura Vadapolaitė

ĮVADAS

Riebaluose tirpūs vitaminai(A, D, E, K)randami tiek gyvūninės, tiek augalinės kilmės maisto produktuose. Be to, vitaminą K sintetina žarnyno bakterijos. Šie vitaminai netirpsta vandenyje, gana stabilūs, todėl gaminant maistą išlieka aktyvūs.

Riebaluose tirpūs vitaminai rezorbuojasi plonosiose žarnose. Jų rezorbcijai būtini riebalai ir tulžis. Šie vitaminai įeidami į chilomikronų sudętį pasiekia kepenis, kur kaupiamos vitaminų A, D ir K pagrindinės atsargos. Pagrindinė E vitamino atsargų vieta – riebalinis audinys. Sergant kepenų ligomis ar užsikimšus tulžies latakams, sutrinka riebaluose tirpių vitaminų rezorbcija, ima trūkti šių vitaminų.

Ligos, kuriomis susergama, kai žmogus negauna vitaminų, vadinamos avitaminozėmis. Jeigu vitaminų gaunama nepakankamai, išsivysto hipovitaminozės, pasireiškiančios įvairiais medžiagų apykaitos sutrikimais. Dažnesnės ne vieno, bet kelių vitaminų hipovitaminozės. Hipovitaminozių ir avitaminozių priežąstys yra įvairios:

* egzogeninės

* endogeninės.

Pagrindinės priežąstys:

• vitaminų stoka maiste

• padidėję organizmo poreikiai: augimas, nėštumas, sunkus fizinis darbas ir kt.

• Vitaminų rezorbcijos plonosiose žarnose sutrikimai

• Vidaus organų, ypač kepenų, ligos, kurių metu provitaminai nepaverčiami vitaminais, sutrinka įjungimas į fermentų sudėtį ir tt.

• Netinkamas maisto paruošimas, todėl suyra didelė dalis maisto produktuose esančių vitaminų.

• Vaistų, turinčių antivitamininį poveikį, vartojimas.

• Alkoholizmas.

Žinomos ir įgimtos avitaminozės, kurių atsiradimo priežąstys yra genetiniai defektai, susiję su vitaminų rezorbcija, pernešimu, kofermentinių formų susidarymu arba su holofermentų sintezės sutrikimais. Tokios avitaminozės labai sunkios ir paprastai prasideda vaikystėje. Jų negalima pagydyti,net didelėmis vitaminų dozėmis.

Kai organizmas gauna vitaminų per daug, prasideda hipervitaminozės. Dažniausiai perdozuojami riebaluose tirpūs vitaminai A, D ir K. Dideli jų kiekiui organizmui yra toksiški. Pavyzdžiui, vitamino D hipervitaminozės atveju iš kaulinio audinio išsiskiria daug kalcio, jis patenka į organizmo skysčius, ima kalkėti minkštieji audiniai.

VITAMINAS A(retinolis, antikseroftalminis)(dozė 1-1,5mg):

Jo yra: kepenyse, kiaušinio trynyje, svieste, pieno produktuose.

Avitaminozė. Vitamino A avitaminozė prasideda, jei ilgesnį laiką nepakankamai gaunama šio vitamino, nes jo atsargos kaupiamos kepenyse ir kt. Vitamino A avitamanozių simptomai:

1.) naktinis aklumas( vištakumas ): blogai mato prieblandoje ir tamsoje;

2.) folikulinė hiperkeratozė: šiurkšti oda, nes sulėtėja epitelio atsinaujinimas;

3.) sumažėjęs atsparumas infekcijai. Dėl virškinimo organų, šlapimo ir lyties organų gleivinės ląstelių keratinizacijos ląstelių membranose atsiranda įtrūkimų, į ląsteles lengviau patenka mikroorganizmai. Dažniau susergama vėžiu(ypač odos ir plaučių);

4.) mažakraujystė (anemija ), nors geležies gaunama pakankamai: sumažėja geležies mobilizacija iš kepenų, nes geležį pernešančio baltymo – transferino sintezei reikia vitaminoA;

5.) sulėtėjęs vaikų augimas;

Didesnis ir ilgiau trunkantis vitamino A trūkumas sukelia ragenos sausumą (kseroftalmiją ), o prasidėjus infekcijai, – rageno suminkštėjimą (keratomaliaciją ). Silpsta rega.

Kai trūksta vitamino A, sutrinka dauginimosi funkcija ( susilpnėja spermatogenezė, placentos susidarymas )

Hipervitaminozė. Dideli vitamino A kiekiai ( apie 7,5mg per parą ) žalingi tiek vaikams, tiek suaugusiems. Ankstyvieji hipervitaminozės simptomai atsiranda odoje. Dėl suintensyvėjusios keratino sintezės oda tampa sausa, žvynuota. Hipervitaminozės atveju padidėja kepenys, blužnis, atsiranda galvos skausmas, pykinimas. Neurologiniai simptomai dėl padidėjusio galvospūdžio panašūs į galvos smegenų auglio simptomus.

VITAMINAS D(kalciferolis, antirachitinis)(dozė vaikams apie 5µg)

Jo yra augaliniuose produktuose:saulėgrąžų, alyvų aliejuose ir kt.

Gyvuliniuose produktuose: kepenyse, žuvų taukuose, svieste, piene, grietinėje.

Avitaminozė. Vaikai, nepakankamai gaudami vitamino D su maistu arba dėl ultravioletinių spindulių stokos, suserga rachitu. Kai trūksta viatmino D, organizme sutrinka kalcio ir fosforo apykaita: sumažėja kalcio ir fosfatų kiekis kraujo plazmoje, sutrinka kaulinio audinio mineralizacija ( osteogenezė ), nustoja augti kaulai, praplatėja riba tarp ilgųjų kaulų diafizės ir epifizės. Kaulai tampa minkšti. Veikiami kūno svorio, jie deformuojasi: iškrypsta stuburas, kojų kaulai įgauna „X“ arba „O“ formą. Šonkaulių galai kaulo ir kremzlės vietoje sustorėja, krūtinkaulis atsikiša į priekį, galva būna didelė ir kampuota. Mažėja raumenų tonusas.

Šiuo metu Jūs matote 58% šio straipsnio.
Matomi 681 žodžiai iš 1167 žodžių.
Peržiūrėkite iki 100 straipsnių per 24 val. Pasirinkite apmokėjimo būdą:
El. bankininkyste - 1,45 Eur.
Įveskite savo el. paštą (juo išsiųsime atrakinimo kodą) ir spauskite Tęsti.
SMS žinute - 2,90 Eur.
Siųskite sms numeriu 1337 su tekstu INFO MEDIA ir įveskite gautą atrakinimo kodą.
Turite atrakinimo kodą?
Po mokėjimo iškart gausite atrakinimo kodą, kurį įveskite į laukelį žemiau:
Kodas suteikia galimybę atrakinti iki 100 straispnių svetainėje ir galioja 24 val.