Virškinimo sistema
5 (100%) 1 vote

Virškinimo sistema

20. VIRŠKINIMO FIZIOLOGIJA

Virškinimo sistemos funkcijos:

1. sekrecinė – virškinimo liaukos išskiria virškinimo sultis, turinčias daug fermentų, mineralinių medžiagų

2. motorinė – susitraukiant lygiesiems raumenims. Maisto turinys smulkinamas, gerai sumaišomas su virškinimo sultimis ir pernešamas virškinimo trakto kanalu.

3. rezorbcinė – galutiniai maisto medžiagų hidrolizės produktai, vanduo, mineralinės medžiagos, vitaminai rezorbuojami per epitelines ląsteles ir pernešami į limfą ir kraują.

4. ekskrecinė – pašalinami susidarę metabolitai, sunkiųjų metalų druskos, vaistinės ir kt. medž.

5. endokrininė – virškinimo sistema išskiria įvairius hormonus, skatinančius arba slopinančius jos veiklą.

6. apsauginė – išskiria medžiagas, kurios detoksikuoja organizme susidariusias žalingas medžiagas.

7. analizatorinė – maistui dirginant receptorius, refleksiškai reguliuojamas virškinimas.

VIRŠKINIMAS BURNOJE

Kramtymas. Kramtant smulkinamos maisto medžiagos, prasideda angliavandenių hidrolizė. Burnoje vykstantys procesai refleksiškai žadina seilių, skrandžio, kasos ir kitų virškinimo organų liaukų sekreciją. Maistas burnoje išbūna apie 15-30s. kramtymo ir čiulpimo procesai vyksta refleksiškai, jų veiklą koordinuoja pailgosiose smegenyse, bei žievėje esantys centrai.

Maistas maišomas su trijų porų seilių liaukų sekretais:

1. pažandinė liauka – gamina 70 proc. išskiriamo sekreto. Jose yra serozinių ir mukozinių ląstelių.

2. paausinė liauka – išskiria serozines seiles, kurios sudaro 15 proc. jose yra tik serozinių ląstelių.

3. poliežuvinė liauka – mukozines seiles ( 5 proc. ). Jose yra tik mukozinių ląstelių.

Ramybės būsenoje gaminama 0,1ml seilių.

Seilių liaukas sudaro 3 rūšių ląstelės:

1. mukozines – gamina gleives

2. serozines – sekretuoja pirminį seilių skystį į kapsulę

3. latako ląstelės – sudaro latakėlį ir modifikuoja pirminį skystį.

Seilės:

1. sunaikina dalį burnoje esančių mikroorganizmų

2. iš dalies neutralizuoja į mūsų organizmą patekusias rūgštis ir šarmus.

3. seilių liaukos išskiria fermentą ά amilazę (prialiną) , kuris burnoje pradeda hidrolizuoti angliavandenius ( krakmolas skyla į dekstrinus) ά amilazę veikia tik šarminėje terpėje, todėl skrandyje jos aktyvumas slopinamas.

Dirginant parasimpatines seilių liaukų nervines skaidulas, prasideda gausi vandeningų seilių sekrecija, o simpatines nervines skaidulas – seilių išsiskiria daug mažiau, tačiau jose daugiau organinių medž.

Rijimas. Skiriamos 3 rijimo fazės:

1. Valinga rijimo fazė – liežuviu kąsnis spaudžiamas prie gomurio ir stumiamas prie nosiaryklės. Ši fazė baigiasi kąsniui pasiekus gomurio lankus – žiotis.

2. nevalinga rijimo fazė – trunka apie 1-2s. kąsnis praslinkdamas pro kvėpavimo takus patenka į stemplę. Liežuvėlis uždaro nosiaryklę ir kąsnis nepatenka į nosį, o tuo meti antgerklis uždaro praėjimą į gerklas.

3. stemplinė rijimo fazė – stemplės raumenų peristaliniai judesiai stumia kąsnį prie skrandžio. Viršutinę stemplės dalį sudaro skersaruožiai raumenis, vidurinę – skersaruožiai ir lygieji, o apatinę – tik lygieji.

Šias fazes reguliuoja rijimo centras esantis smegenų kamiene. Refliuksas (ėda rėmuo) – kai alkoholis, kofeinas atpalaiduoja rauką ir skrandyje esantis maistas patenka atgal į stemplę.

VIRŠKINIMAS SKRANDYJE

Per parą žmogaus skrandžio gleivinės ląstelės išskiria 2-3l. sulčių

Skrandžio gleivinėje išskiriamos 4 ląstelių rūšys:

1. pagrindinės ląstelės – esančios skrandžio dugne ir prievartyje, gamina ir išskiria fermentus

2. dengiamosios ląstelės – esančios skrandžio dugne, gamina ir išskiria HCl

3. papildomos ląstelės – esančios skrandžio dugne ir prievartyje, išskiria muciną.

4. endokrininės ląstelės, išskiriančios histaminą, serotoniną ir gastriną.

Grynos skrandžio sultys yra bespalvės, rūgščios terpės.

HCl yra vienas iš svarbiausių skrandžio sulčių komponentų. HCl funkcijos:

1. aktyvina pepsinogeno virtimą pepsinu

2. sudaro rūgščią skrandžio terpę

3. denatūruota baltymus

4. stimuliuoja skrandžio motoriką

5. naikina bakterijas

6. skatina kasos sulčių sekreciją.

Didėjant HCl kiekiui skrandyje, padidėja pavojus susirgti skrandžio opa.

Skrandžio pagrindinės ląstelės išskiria pagrindinį fermentą baltymų skaidymui – pepsiną, taip pat kitą baltymams skaidyti skirtą fermentą – gastriksiną. Pepsinas baltymus skaido į mišinį vadinamą peptonu.

Riebalai skrandyje beveik nekinta, tik kūdikių skrandžio sulčių pH yra kitoks, todėl jų riebalus skaito lipazė.

Angliavandenius skaido dar burnoje pradėjusi tai daryti ά amilazę.

Skrandžio dugne ir prievartyje išskiriamas mucinas, kuris čia yra tirpus ir netirpus. Netirpus mucinas, dalyvaujant HCO3 iškloja skrandžio gleivinės paviršių, o tirpus mucinas gaubia maisto daleles ir gerina sąlygas fermentams hidrolizuoti baltymą. Mucinas taip pat dengia ir žarnos gleivinę ir saugo nuo žalingų veiksnių.

Skrandžio judesiai yra 3 rūšių:

1. peristaliniai

2. sistoliniai

3. tonusiniai

Evakuacija – skrandžio turinio į dvylikapirštę žarną išstūmimas. Evakuacija priklauso nuo prievarčio rauko atsidarymo, kuris paprastai yra užsidaręs, tačiau
periodiškai jis atsidaro ir atskiros skrandžio turinio porcijos patenka į dvylikapirštę žarną. Jis atsidaro ir užsidaro refleksiškai. Kai dvylikapirštę žarną dirgina rūgštus skrandžio turinys, prievarčio raukas užsidaro.

Skrandžio rūgštus turinys skatina hormono sekretino išsiskyrimą, kuris:

1. slopina skrandžio prievarčio judesius

2. stimuliuoja prievarčio rauko susitraukimą

3. aktyvina bikarbonatų sekreciją iš kasos ir kepenų ląstelių. Šie bikarbonatai greičiau neutralizuoja rūgščią skrandžio terpę, saugo dvylikapirštės žarnos gleivinę nuo fermento pepsino ir HCl neigiamo poveikio.

VIRŠKINIMAS ŽARNYNE

Virškinimas dvylikapirštėje žarnoje. Plonojoje žarnoje maistas virškinamas iki galutinių skilimo produktų – monomerų, kurie rezorbuojami į kraują ir limfą. Svarbiausia virškinimo vieta – dvylikapirštė žarna (20-30 cm). Į ją patenka rūgščios terpės skrandžio turinys, šarminės terpės kasos sultys ir kepenų sekretas – tulžis. Dvylikapirštės žarnos šarminė aplinka:

1. neutralizuoja HCl, patekusią su skrandžio turiniu.

2. slopina skrandžio fermento pepsino aktyvumą

3. sudaro palankias sąlygas kasos fermentams virškinti maisto medžiagas.

Dvylikapirštėje žarnoje maistą virškina kasas fermentai. Per parą išskiria 1,5 -2 l šarminių sulčių. Kasos ląstelės išskiria fermentus, kurie skaido riebalus, tai yra lipazė, fosfolipazė ir t.t. Angliavandenius dvylikapirštėje žarnoje skaido didelio aktyvumo kasos fermentas ά amilazė. Taip pat kasa išskiria fermentus skaidančius nukleinines rūgštis.

Tulžį gamina ir išskiria kepenys, ji kaupiasi tulžies pūslėje. Virškinant maistui ir atsidarius raukui tulžis patenką į dvylikapirštę žarną. Tulžies rūgštys dvylikapirštėje ir tuščiojoje žarnoje emulguoja riebalus ir perneša juos kaip miceles. Klubinėje žarnoje, baigiantis riebalų rezorbcijai, tulžies rūgštys prieš koncentracijos gradientą rezorbuojamos ir per vartų veną vėl grįžta į kepenų ląsteles.

Virškinimas plonojoje žarnoje. Per diena plonosios žarnos liaukos išskiria 2 l gelsvos spalvos, šarminės reakcijos sulčių. Plonojoje žarnoje sultys nuolat rezorbuojamos. Joje susikaupia apie 9 l skysčio. Plonosios žarnos gleivinės ląstelės negamina fermentų, jos turinyje esančius angliavandenius, baltymus ir riebalus hidrolizuota fermentai, kurie į žarnos ertmę pateko su nusilpusiomis plonosios žarnos epitelinėmis ląstelėmis – enterocitų kutikulėmis. Kutikulių fermentai nepasižymi dideliu aktyvumu. Kasos ir plonosios žarnos ertmėje esantys fermentai maistines medžiagas hidrolizuota iki tarpinių ir iš dalies iki galutinių produktų, tai vadinamas ertmini maisto medžiagų virškinimas. Toliau tarpinius skilimo produktus baigia hidrolizuoti enterocitų membranų mikrogaurelių fermentai – tai membraninis virškinimas.

Šiuo metu Jūs matote 59% šio straipsnio.
Matomi 1167 žodžiai iš 1984 žodžių.
Peržiūrėkite iki 100 straipsnių per 24 val. Pasirinkite apmokėjimo būdą:
El. bankininkyste - 1,45 Eur.
Įveskite savo el. paštą (juo išsiųsime atrakinimo kodą) ir spauskite Tęsti.
SMS žinute - 2,90 Eur.
Siųskite sms numeriu 1337 su tekstu INFO MEDIA ir įveskite gautą atrakinimo kodą.
Turite atrakinimo kodą?
Po mokėjimo iškart gausite atrakinimo kodą, kurį įveskite į laukelį žemiau:
Kodas suteikia galimybę atrakinti iki 100 straispnių svetainėje ir galioja 24 val.