Maitinimo praktika
5 (100%) 1 vote

Maitinimo praktika

Įvadas

Projektuojama kaimo turizmo sodyba įsikūrusi Kretingos rajone Šašaičių kaime-vienkiemis. Greta sodybos teka didžiausia žemaitijos upė Minija. Artimiausi miestai: Kretinga, Klaipėda, Gargždai.

Tai uždaro tipo įmonė galinti aptarnauti ne daugiau kaip 23 ten besiilsinčius rekreantus. Projektuoju uždaro tipo įmone, todel kad ji yra vienkiemyje ir nutolesi nuo pagrindinių kelių, be to blogas pasiekiamumas žiemos metu. Kavinės – baro valgiaraštis sudaromas visai savaitei. Dauguma žaliavų bus naturaliai auginama ūkyje, bei perkama iš vietinių ūkininkų. Lankytojų kontingentas tai turistai iš kitų valstybių, bei Lietuvos miestų.

TECHNOLOGINIAI SKAIČIAVIMAI

Lankytojų skaičių salėje per valandą nustatome pagal šią formulę:



– lankytojų skaičius per 1 valandą.

P – vietų skaičius salėje.

– vienos vietos apyvartumas per 1 valandą.

a – vidutinis salės apkrovimas duotąją valandą %

Vienos vietos apyvartumas per 1 valandą priklauso nuo valgymo trukmės:

t – lankytojo valgymo trukmė sekundėmis.

Darbo laikas Vienos vietos Salės apkrovimas(%) Lankytojų skaiciusN

Pusryčiai: 9 – 10 val. 1 100% 23

Pietūs: 13 – 14 val. 1 100% 23

Vakarienė: 18 – 19 val. 1 43,5% 10

Salės apkrovimo grafikas

Valgiarasčių sudarymas

Bendras patiekalų skaičius nustatomas: n = N * m;

n – bendras realizuojamų patiekalų skaičius salėje per 1 val.

N- lankytojų sakičius per dieną.

m- bendras patiekalų pareikalavimo koeficientas 1 lankytojui.

Bendrą patieklų pareikalavimo koeficientą (m) sudaro atskirų patiekalų grupių pareikalavimo koeficientų suma:mš- šaltų patiekalų pareikalų koeficientas;

m1- pirmų patiekalų pareikalavimo koeficientas;

m2- antru patiekalų pareikalavimo koeficientas;

ms+g- saldžių patiekalų pareikalavimo koeficientas;

Kavinėje žmogus pusryčiauja 40 min. ; pietauja 40 min. ; vakarieniauja 100 – 120 min.

Vienos vietos apyvartumas per 1 h. : ;

Nuo 9 iki 10 h ;

Nuo 13 iki 14 h ;

Nuo 18 iki 19 h ;

;

Remiantis atskirų patiekalų grupių pareikalavimo koeficientu ir bendru lankytojų skaičiumi apskaičiuojamas jų kiekis atskirose patiekalų grupėse.

ns = N*mš ; n1=N*m1 ; n2 = N*m2 ; nsg = N*msg ;

Atskirų patiekalų procentinis kiekis nuo bendro patiekalų skaičiaus skaičiuojamas: ;

2,6 – patiekalų pareikalavimo koeficientas.

m = mš + m1 + m2 + ms+g;

2,6=0.8+0.3+1+0.5;

mš =56*0.8=44.8 ;

n1=56*0.3=16.8 ;

n2=56*1=56;

nsg=56*0.5=28;

mš = ;

m1 = ;

m2 = ;

msg = ;

Planinis valgiaraštis

Patiekalų pavadinimas Procentai nuo bendro patiekalų skaičiaus Skaičius nuo patiekalų grupės Patiekalų skaičius

1.Šalti patiekala:žuvismėsasalotos ir mišrainės jų tarpe: žuvies, mėsos, daržovių,pieno ir rūgščiųjų produktų 30,8 45

10+12

23

2.Pirmi patiekalai:užkandinės sriubos, jų tarpe kruopų ir ankštinių.MėsosDaržovių.Pieniškos ir kt. sriubos 11,6 17

7

10

3.Antri patiekalai:žuviesmėsoskruopų ir miltųkiaušinių ir pienodaržovių 38,5 56

20+18

18

4.Saldūs patieklai ir karšti gėrimaiSaldūs patiekalaiKaršti gėrimai 19,2 28

9+9

5+3+2

Sultys

Valgiaraštis savaitei

Pirmadienis

Žuvies vyniotinis (3-61)

Daržovių mišrainė (1-18)

Marinuota menkė (3-66)

Daržovių sultinys (2-63)

Žirnių sriuba (1-42)

Maltinai (1-68)

Virta apkepinta vištiena (2-133)

Kiaušiniai su bulvėmis (1-207)

Vaisiniai ledai (3-140)

Keptų obuolių kremas (3-130)

Braškių kompotas (3-120)

Arbata(juodoji)

Kava

Sultys

Antradienis

Įdaryta lydeka (4-60)

Maltos mėsos vyniotinis (3-72)

Žuvies salotos (3-27)

Grybų sriuba (4-212)

Ryžiu sriuba su obuoliais (2-70)

Omletas su sūriu ir pomidorų salotomis (5-88)

Bulvių tyrė su žasies spirgučiais (6-68)

Vištienos ir kepenėlių kepsnys (6-44)

Grietinėlės ir varškės kremas (5-195)

Vyniotinis su obuolių tyre ir riešutais (2-295)

Bruknių arbata (7-83)

Kava

Sultys

Trečiadienis

Pupelių salotos (6-15)

Virtų daržovių salotos (6-15)

Šaltiena (2-44)

Vištienos sultinys su frikadelėmis (6-33)

Raugintų kopūstų sriuba su strimėle (6-36)

Įdarytas maltos mėsos kepsnys (2-47)

Kepti viščiukai (2-49)

Kavos drebučiai (3-138)

Avietės serbentų drebučiuose (3-136)

Žalia arbata (7-83)

Kava

sultys

Ketvirtadienis

Šalta virta mėsa su pomidorais ir pipirais (4-30)

Liežuviai drebučiuose (3-72)

Morkų ir obuolių salotos (3-12)

Pieniška lakštinių sriuba (5-22)

Sultinys su sūriu (5-26)

Žiediniai kopūstai su kiaušiniais ir sūriu (5-78)

Kiaušinienė su sūriu (5-87)

Sūrio desertas au ananasais (5-129)

Obuolių drebučiai (3-135)

Kakava (5-13)

Arbata su sirupu (7-83)

Kava

Sultys Penktadienis

Kepenū paštetas (3-81)

Pomidorai su žuvies įdaru (3-31)

Vaisių salotos (3-29)

Kopūstų šaltsriubė (6-39)

Daržovių pieniška sriuba (6-38)

Kepta višta (2-49)

Orkaitėje kepta lydeka (2-75)

Vaisiai su plakta grietine (3-123)

Braškės su cukrumi (3-118)

Vyšnių kisielius (3-126)

Kava

Sultys

Arbata(juodoji)

Šeštadienis

Pomidorų ir svogūnų salotos (3-13)

Šparaginių
pupelių ir pomidorų salotos (3-17)

Ryžių salotos us daržovėmis (3-28)

Marinuotos silkių nugarinės (3-48)

Agurkų sriuba su inkstais (2-62)

Rūgštynių sriuba (2-61)

Veršienos troškinys us daržovėmis (2-115)

Kalakutas su riešutais (2-144)

Abrikosų kremas (5-96)

Obuoliai su plakta grietinele ir griliažu (5-106)

Pienas su bruknėmis ir jogurtu (5-16)

Daržovių kokteilis

Kava(moka)

Arbata(juodoji)

Sultys

Sekmadienis

Žuvies salotos su daržovėmis (3-26)

Pievagrybių salotos (3-27)

Obuolių ir slyvu salotos (3-30)

Marinuoti grybai (3-36)

Balinti barščiai su grybais (2-57)

Šviežių kopustų sriuba (2-59)

Žemaitiškas šiupinys (2-101)

Kepsnys(du milžinai) (2-101)

Trapus pyragas su vaisių tyre (2-272)

Sausainiai su riešutais (2-275)

Brašės drebučiuose ant sausainių (3-137)

Uogų gėrimas (3-150)

Grietinėlės ir vyšnių gėrimas (7-73)

Arbata

Kava

Sultys

Skaičiuojamasis valgiaraštis

Pirmadienis

Eil. nr. Receptūros nr. Patiekalo pav. Išeiga gr. Porcijų sk.

1 3-61 Žuvie vyniotinis 250 10

2 1-18 Daržovių mišrainė 150 23

3 3-66 Marinuota menkė 200/100/100 12

4 2-63 Daržovių sultinys 250 10

5 1-42 Žirnių sriuba 450 7

6 1-68 Maltiniai 200/100/100 20

7 2-133 Virta apkepinta vištiena 100/100/100 18

8 3-140 Vaisiniai ledai 100 9

9 3-130 Keptų obuolių kremas 200 9

10 3-120 Braškių kompotas 200 3

11 127 Kiaušinienė su bulvėmis 330 18

Šiuo metu Jūs matote 30% šio straipsnio.
Matomi 901 žodžiai iš 3000 žodžių.
Peržiūrėkite iki 100 straipsnių per 24 val. Pasirinkite apmokėjimo būdą:
El. bankininkyste - 1,45 Eur.
Įveskite savo el. paštą (juo išsiųsime atrakinimo kodą) ir spauskite Tęsti.
SMS žinute - 2,90 Eur.
Siųskite sms numeriu 1337 su tekstu INFO MEDIA ir įveskite gautą atrakinimo kodą.
Turite atrakinimo kodą?
Po mokėjimo iškart gausite atrakinimo kodą, kurį įveskite į laukelį žemiau:
Kodas suteikia galimybę atrakinti iki 100 straispnių svetainėje ir galioja 24 val.