Rankių serviravimas
5 (100%) 1 vote

Rankių serviravimas

TURINYS

TURINYS 1

Įvadas 2

1. Stalo įrankių tipai 3

1.2. Asmeninio naudojimo įrankiai 3

1.3. Kaip naudotis šaukštu, peiliu ir šakute 5

1.4 bendro naudojimo įrankiai 6

2. Pagrindiniai stalo serviravimo principai 7

3. Šventinio stalo serviravimas 10

išvados 13

LITERATŪRA 14

PRIEDAI 15

ĮVADAS

Užmarštin nuėjo tie laikai, kai aukštuomenės puotose maistas iš bendrų indų buvo imamas rankomis, jo likučiai metami ant grindų čia pat besisukantiems šunims, o rankos valomos į jų kailius. Tobulėjant žmogaus buičiai, išaugo ir estetiniai poreikiai: žmogui prireikė geresnio drabužio, gardesnio valgio, gražiau padengto stalo. Kasdieninio stalo serviravimas šiandien jau tapo įprastu dalyku, o šventinio stalo puošimas – šiokiu tokiu rūpesčiu.

Nebeužtenka taisyklingai ant stalo sudėtų tarpusavyje derančių indų, taurių bei įrankių. Reikalinga bendra stalo harmonija, spalvų dermė ir šventinė nuotaika.

Darbo objektas: Stalo įrankiai ir serviravimas.

Darbo tikslas: Pristatyti stalo įrankius, trumpai aptarti serviravimą.

Darbo uždaviniai:

1. Pristatyti stalo įrankius ir trumpai aptarti jų naudojimą;

2. Išvardinti pagrindinius stalo serviravimo ypatumus;

3. Trumpai apibūdinti šventinio stalo serviravimą.

Darbo raktiniai žodžiai: kordas, serviruotė, švediškas stalas.

Darbo metodika: mokslinės literatūros analizė.

1. STALO ĮRANKIŲ TIPAI

Pagal paskirtį stalo įrankiai skirstomi:

• Asmeninio naudojimo (skirti valgyti);

• Bendro naudojimo (skirti maistui paimti iš bendrų indų);

• Pagalbinius (skirti valgiui gaminti).

1.2. Asmeninio naudojimo įrankiai

Didysis peilis ir šakutė (6) skirti valgyti antruosius patiekalus, išskyrus žuvį. Didžioji šakutė dar gali būtin naudojama kaip įrankis įsidėti iš bendro indo (neturint specialios), jei patiekalas be garnyro. Jei patiekalas pateikiamas su garnyru, dedama šakutė ir šaukštas.

Karštiems žuvies patiekalams valgyti naudojami didieji žuvies įrankiai (7). Jie yra tokio paties dydžio kaip ir mėsos įrankiai, tik peilis lopetėlės formos, o šakutės vidurinė įpjova gilesnė.

Užkandžių įrankiai – tai peilis ir šakutė užkandžiams (8). Jais valgome šaltus užkandžius ir kaikuriuos karštus (blynelius, karštus sumuštinius, kiaušinienę). Užkandžių įrankiai yra šiek tiek mažesni už pagrindinius įrankius.

Įrankiai žuvies užkandžiams, dar vadinami mažaisiais žuvies įrankiais, yra tokio pat dydžio kaip ir pagrindiniai užkandžių įrankiai, jų forma – kaip didžiųjų žuvies įrankių.

Pagrindiniai deserto įrankiai – tai peilis, šakutė ir šaukštas. Peilis ir šakutė vaisiams valgyti (9) yra tokie kaip ir užkandžių įrankiai, tik mažesni. Šakutė tortui, kreminiams pyragaičiams valgyti (10) yra arbatinio šaukštelio dydžio, turi tris dantelius, kurių vienas, šoninis, ura platesnis ir atlieka peilio funkciją. Peilis sviestui (11) skirtas sviestui užtepti ir serviruojant stalą dedamas ant duonos lėkštutės.

Didysis šaukštas (12) naudojamas sriubai, patiekiamai dubiose lėkštėse, valgyti ir, jei nėra specialiųjų įrankių, kartu su didžiąja šakute dedamas į bendrus indus su šaltaisiais ar karštaisiais patiekalais. Didysis šaukštas košei (13) nuo sriubos šaukšto skiriasi forma. Šaukštas sriubai yra pailgas, gilus. Šaukštas košei – apvalus ir seklesnis.

Deserto šaukštas (14) tokios pat formos kaip šaukštas sriubai, tik mažesnis. Juo valgoma saldžioji sriuba, pateikiama dubioje lėkštėje, taip pat visos sriubos, kurios gali būti pateikiamos sultinių puodeliuose (pertrinta, šaltoji,saldžioji, skaidrus sultinys).

Šaukštelis arbatai (15) skirtas arbatai, kavai su pienu išmaišyti, tinka kiaušiniui valgyti, jei neturime specialaus, taip pat desertui, jei nėra desertinių šakučių. Specialus šaukštelis minkštai virtam kiaušiniui valgyti (16) skiriasi forma – jis yra tokio pat dydžio kaip šaukštelis arbatai, tik apvalus. Šaukštelis ledams (17) yra apvalus, plokščias, šiek tiek išgaubtu vienu kraštu. Juo valgomi ledai, putėsiai, suflė. Šaukštelis uogienei yra kriauklės formos (18). Šaukštelis kavai (19) skirtas kavai išmaišyti.

Įrankiai jūros gerybėms valgyti: šakutė omarams valgyti (20, 21), žnyplės omarams (22, 23), šakutė sraigėms, vėžiams valgyti (24), žnyplės įdarytiems sraigių kiauteliams valgant prilaikyti (25), šakutė austrėms (26).

Švedišką stalą labia puošia ratu sudėti šaukštai vieno kąsnio užkandžiams patiekti (27).

Kiaušinio lukštą lengviau nupjauti specialiai tam skirtu įrankiu (28) nei užkandžių peiliu.

1.3. Kaip naudotis šaukštu, peiliu ir šakute

Jau XV a. mandagumo taisyklės apibrėžė stalo įrankių naudojimą. Peilis viduramžiais atstojo peilį ir šakutę ir buvo vadinamas kordu. Prie stalo juo nebuvo galima krapštyti dantų ir laikyti smaigaliu į veidą, nes tai pavojinga ir gąsdindavo aplinkinius. Taip pat neleista peilio aplaižyti, nes „savo liežuvį buvo galima kaip kokį mėsgalį persipjauti“. Šiandien įrankių kur kas daugiau.

Šaukštas laikomas ant jo rankenėlės uždėjus nykštį (sauja šaukštą gali laikyti vaikai iki trijų metų). Valgant sriubą šaukštu semiama nuo savęs, o lėkštės geriau nekreipti nei į save, nei nuo savęs.
Negražu karštą sriubą pūsti, maišyti, norint greičiau atvėsinti. Šaukštas prie burnos keliamas lėtai, kad neišsipiltų sriuba, o prie lūpų glaudžiamas šonu. Nesrebiama iš šaukšto galo, visas įrankis neapžiojamas. Niekuomet nevalgoma šaukštu, kai galima valgyti peiliu ir šakute. Peilis naudojamas tik patiekalui smulkinti. Prie burnos jis niekada nekeliamas.

Šiuo metu Jūs matote 31% šio straipsnio.
Matomi 838 žodžiai iš 2676 žodžių.
Peržiūrėkite iki 100 straipsnių per 24 val. Pasirinkite apmokėjimo būdą:
El. bankininkyste - 1,45 Eur.
Įveskite savo el. paštą (juo išsiųsime atrakinimo kodą) ir spauskite Tęsti.
SMS žinute - 2,90 Eur.
Siųskite sms numeriu 1337 su tekstu INFO MEDIA ir įveskite gautą atrakinimo kodą.
Turite atrakinimo kodą?
Po mokėjimo iškart gausite atrakinimo kodą, kurį įveskite į laukelį žemiau:
Kodas suteikia galimybę atrakinti iki 100 straispnių svetainėje ir galioja 24 val.