Saldžiųjų patiekalų įvairovė
5 (100%) 1 vote

Saldžiųjų patiekalų įvairovė

ĮVADAS

Maistas – organizmo ir energijos šaltinis.

Žmogaus gyvybei,sveikatai ir darbingumui palaikyti reikia maisto medžiagų – baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, vitaminų ir vandens. Negaudamas nors vienos iš šių medžiagų, organizmas netenka atsparumo ir žmogus greičiau suserga. Maisto medžiagų reikia organizmo ląstelėms ir energijai gaminti. Energiją ląstelės gamina iš riebalų, angliavandenių, ir baltymų, todėl šios medžiagos ir vadinasi energetine.

Svarbų vaidmenį žmogaus mitybos racione užima saldieji patiekalai.

Saldieji patiekalai gaminami iš šviežių ar koncervuotų vaisių ir uogų, cukraus, pieno, grietinėlės, kiaušinių.

Saldūs patiekalai yra ne tik skanūs, bet ir maistingi, todėl juos reikia pritaikyti ir prie pagrindinių valgių. Jei antrasis patiekalas maistingas, tai trečias gali būti pagamintas iš vaisių ir uogų, o jei antrasis patiekalas iš daržovių, tai trečiasis gali būti pudingas, grietinėlės kremas.

Saldieji patiekalai paskaninami vanile, cinamonu, gvazdikėliais, citrinomis ir kitokiais prieskoniais.

Saldieji patiekalai skirstomi į karštus ir šaltus. Šalti saldieji patiekalai patiekiami 8-10ºC, karšti 65-70ºC temperatūros.





Natūralios uogos parenkamos, pašalinami koteliai, nuplaunamos šaltu, virintu vandeniu dubenėlyje ir išpilamos į rėtį, kad nutekėtų vanduo.

Uogos patiekiamos vazelėje, salotinėje arba paprastoje lėkštėje. Prie jų ąsotėlyje paduodama pieno ir smulkaus cukraus.

Kompotai gaminami iš žalių arba džiovintų vaisių ir uogų. Be vaisių ir uogų į kompotą dedama cukraus ir įvairių prieskonių: cinamono, gvazdikėlių, citrinų ir apelsinų žievelės, kurie, išvirus kompotą, išimami.

Vertingiausi kompotai yra šviežių, nevirtų vaisių, tik užpiltų sirupu. Tokiame kompote išlieka visi vitaminai. Šviežius obuolius ir kriaušes kompotui reikia ulupti, supjaustyti skiltelėmis ir išimti sėklas. Kad nepatamsėtų, nuluptus vaisius reikia pamerkti į citrinos rūgštimi parūgštintą vandenį, po to dėti į verdantį sirupą ir palikti ataušti. Panašiai verdamas kompotas iš persikų, abrikosų ir slyvų. Juos pirma reikia perpjauti pusiau ir išimti kauliukus, o paskui užpilti karštu sirupu.

Gaminant kompotą iš vyšnių, žemuogių, braškių ir kitų uogų, reikia jas perrinkti, nuplauti ir užpilti atvėsintu sirupu. Uogų nereikia virti.

Verdant kompotus iš džiovintų vaisių, pastaruosius reikia perrinkti, surūšiuoti ir gerai šiltame vandenyje nuplauti. Po to užpilti karštu vandeniu ir virti.

Obuoliai ir kriaušės verda 35-40min, o kiti vaisiai 15-20minučių. Išvirtus vaisius išgriebti, sudėti į indą, o į tą skystimą pridėti cukraus, prieskonių, dar pavirinti ir užpilti ant vaisių. Kompoto vaisiai turi būti nesukritę, sveiki, o sirupas skaidrus, gražios spalvos, kvapus ir saldus.

Receptas: Natūralūs vaisiai ir uogos sirupe.

0,8l vandens;

300g obuolių, kriaušių, slyvų arba vyšnių;

8 šaukštai cukraus;

šaukštas vyno;

citrinos rūgšties.

Į verdantį vandenį suberiama cukrus, citrinos rūgštis ir 5min pavirinama. Paskui sirupas perkošiamas, ataušinamas, supilamas vynas ir užpilami paruošti vaisiai, leidžiama apie 1val pastovėti.

Vaisių konservai – ilgai išsilaikantys produktai. Paruošta žaliava dedama į hermetiškai uždaromą (85-95ºC) tarą ir pasterizuojama arba sterilizuojama (100-120-140ºC temp).

Tyrės ir skystos konsistencijos konservai gaminami aseptiniu konservavimu. Sultys arba tyrės kaitinamos tam tikruose aparatuose, po to šaldomos ir pilstomos, laikantis aseptinių sąlygų, į įvairios talpos sterilią, hermetiškai uždaromą tarą. Šiuo būdu nesudaromi vitaminai, dažančios ir kitos vertingos medžiagos.

Konservai esti vienkomponenčiai, pagaminti iš vieno pavadinimo vaisių su priedais, daugiakomponenčiai – iš kelių pavadinimų vaisių. Vaikų ir dietinės mitybos daugiakomponenčiai konservai gaminami iš vaisių su pienu, grietinėle, kruopomis ir kitais produktais.

Šviežius vaisius ir uogas ilgai išlaikyti sunku, todėl vaisiai ir uogos konservuojami: džiovinami, koncervuojami cukrumi.

Vaisių ir uogų natūralūs koncervai – tai vaisiai arba uogos savo sultyse. Pvz.: obuoliai savo sultyse – sveiki obuoliai užpilti obuolių sultimis su cukrumi.

Džiovinimui tinka prinokę arba beveik prinokę obuoliai ar kriaušės. Iš pradžių džiovinama 80-85ºC, pabaigoje – 50-55ºC temperatūroje. Obuoliai yra išdžiūvę, kai sulenkta skiltelė, paspaudus tarp pirštų nelūžta ir nebėga iš jos sultys.

Slyvos džiovinti tinka Vengrinės ir kitos nelabai sultingos ir prinokusios slyvos. Nuskintas slyvas patariama porą, trejetą dienų palaikyti saulėje, kad apvystų, arba 0,5-1,5min apvirti1-1,5%geriamosios sodos tirpale. Iš tirpalo jos griebiamos į šaltą vandenį, o atšalusios sudedamaos ant sietų. 3-4val padžiovintos 40-45ºC temp., jos visiškai atšaldomos. Paskui džiovinamos 55-60ºC temp., vėl atšaldomos ir baigiamos džiovinti 75-80ºC temperatūroje.

Įvairių vaisių džiovinimo temperatūra, laikas ir žaliavos kiekis 1kg
džiovintų vaisių.

Žaliavos pavadinimas Temperatūra(laipsniais) Džiovinimo temperatūra Reikia žaliavos(kg)

džiovykloje saulėje

Obuoliai 80-85 4-6 1,5-3,5 8,5

Vyšnios 75-80 12-16 1,5-3,5 4,5

Kriaušės pjaustytos 80-85 16-20 3,0-5,0 7,5

Saldieji ohebutiniai patiekalai – kisieliai

Kisieliai yra gaminami iš šviežių arba džiovintų vaisių, uogų ir įvairių sulčių, sirupų, taip pat iš koncervuotų vaisių bei uogų, pieno, kakavos, kavos ir kit. Verdant kisielių, dedama cukraus ir bulvių krakmolo.

Vaisių ir uogų kisieliams vartojami šie prieskoniai: cinamonas, gvazdikėliai, apelsino žievelės.

Prieskoniai dedami iš pat pradžių, gaminant kisieliui skystimą, ir kartu pavirinmai, o skystimą perkošus, jie lieka su atliekomis.

Šiuo metu Jūs matote 30% šio straipsnio.
Matomi 889 žodžiai iš 2920 žodžių.
Peržiūrėkite iki 100 straipsnių per 24 val. Pasirinkite apmokėjimo būdą:
El. bankininkyste - 1,45 Eur.
Įveskite savo el. paštą (juo išsiųsime atrakinimo kodą) ir spauskite Tęsti.
SMS žinute - 2,90 Eur.
Siųskite sms numeriu 1337 su tekstu INFO MEDIA ir įveskite gautą atrakinimo kodą.
Turite atrakinimo kodą?
Po mokėjimo iškart gausite atrakinimo kodą, kurį įveskite į laukelį žemiau:
Kodas suteikia galimybę atrakinti iki 100 straispnių svetainėje ir galioja 24 val.